Autor: Kadri Bank • 14. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kaudu maailma vägevamate sekka

Maailma suurimate naftakauplejate hulka kuuluva Gunvori tekkeloos mängib olulist osa Eesti. Just siin kohtusid 90ndate keskpaigas kaks meest – Torbjörn Törnqvist ja Gennadi Timtšenko - ning panid aluse praeguseks miljarditesse eurodesse küündiva mahuga ärile.

Eelmisel nädalal avaldas Rootsi riigitelevisiooni saade Uppdrag Granskning (tõlkes - Missioon: Uurimine) portreeloo ja intervjuu viimasel kümnendil kiirelt üheks maailma vägevamaks naftakauplejaks tõusnud Gunvori rootslasest juhist Törnqvistist.

Üks maailma rikkamaid rootslasi ütleb intervjuus, et firma edu taga on olnud "õigel ajal õiges kohas olemine“. Neid "õigeid kohti“ on firma eduloos olnud nii mõnigi, kuid üheks olulisemaks saab pidada 90ndate keskpaiga Tallinna. Just siia tuli Törnqvist N-Terminali naftakauplemise haru juhtima ja just siitkaudu kohtus tähtsamate Venemaa naftakuningatega. Teiste seas ka oma praeguse äripartneri, Venemaa peaminister Vladimir Putini hea tuttava Gennadi Timtšenkoga.  

Eesti kaudu maailma

Törnqvist alustas Eestis 90ndate keskpaigas. Ta saabus siia N-Terminali ühe omaniku Endel Sifi kutsel. „Genfis me kohtusime. Ta töötas seal Petrotrade'i (naftakauplemisega tegelev ettevõte - toim) tegevjuhina. Seal saime sõpradeks,“ meenutab Siff.

„Meil olid aga suhted Vene naftaekspordi oluliste tegijatega. Samuti ligipääs Pakterminalile - see oli tugevus, mida Eesti pool koostöösse lisas,“ selgitab Siff. N-Terminal Oil töötas neli aastat, kuid selle tegevus lõpetati Eestis jõustunud maksumuudatuste tõttu. Pärast seda pole Sifil Törnqvistiga ühiseid ettevõtteid olnud. 

Rootsi televisiooni SVTd aitas loo valmimisel Äripäev.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077