Autor: Jaana Pikalev • 26. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: Tallinna Sadam Baltiriikide liider

Käesoleval aastal on Klaipeda Sadama kaubamahud olnud kõige kiiremaga kasvutempoga kasvades 23%. Kuid vaadeldes Baltiriikide naabersadamate kaubakäivet üldiselt on Tallinna Sadam siiski veel Baltiriikides liidripositsioonil.

Klaipeda sadama ja Butinge terminali kaubakäive oli selle aasta seitsmel kuul kokku 26,5 miljonit tonni. Sellega ületavad kaks sadamat Tallinna Sadama kaubakäivet ca 4,4 miljoni tonniga, teatas Klaipeda Sadam.

Kaubakäive suurenes Klaipeda Sadamas tänavu peaaegu kõikides kaubagruppides (puistlasti Looduslikud ja keemilised väetised +1 437,9 tuhat tonni, vedel Looduslikud ja keemilised väetised +639 tonni, konteinerkaupade +604,9 tuhat tonni, naftatooted +480,7 tuhat tonni, Ro - Ro kaupade +418,9 tuh tonni ja lahtiselt rauamaak +317,8 tuhat tonni). 

Klaipeda sadamat külastas seitsme kuuga  3939 laeva, mis on 8,7% rohkem kui mullu. Reisijate arv oli 186,9 tuhat, so 0,9% rohkem kui mullu. Kruiisireisijate arv  aga vähenes drastiliselt -45,2%. Kokku oli seitsmel kuul kruuisireisijaid 13,1 tuhat.

Klaipeda sadam on hetkel veel säilitanud oma positsiooni juhtiva konteinervedude sadamana Balti riikides. Tänavu on konteinerite mahud kasvanud 47% võrra ning käideldud 241 731 TEUd rohkem kui eelmisel aastal seitsmel esimesel, kuul.

 

Siin juures tasub meenutada, et Tallinna Sadama poolaasta kaubamaht kasvas enamikes lastiliikides. Ülekaalukalt suurima kasvu saavutas vedellasti käitlemine, mis suurenes möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 16%. Olulisematest lastiliikidest kasvasid 2010. aasta võrdluses veel segalast 0,1 miljonit tonni ehk 46%, veeremkaup 0,2 miljonit tonni ehk 10% ja konteinerid 0,1 miljonit tonni ehk 11% (TEUdes oli kasv 23%). Ainsana vähenes puistlasti maht 1,0 miljonit tonni ehk 34%. Olulise hüppe on teinud viimastel aastatel jõudsalt arenenud vedellasti vedu meetodil laev-terminal-laev, mille mahud on möödunud aasta sama perioodiga suurenenud 56% ning mis moodustab käesoleval aastal käideldud vedellasti kogumahust üle 30%.

Esimese poolaastaga läbis ASi Tallinna Sadam koosseisu kuuluvaid sadamaid kokku 3,84 miljonit reisijat, kasvades 0,27 miljoni reisija ehk 7% võrra.  Reisijate arv ei vähenenud ühelgi liinil, suurim kasv tuli siiski põhiliselt Tallinn-Helsingi liini reisijate arvu kasvust. Helsingi liini tugev turupotentsiaal on tekitanud huvi ka uutes potentsiaalsetes vedajates. Samuti teeb jõudsaid edusamme sel aastal avatud Tallinn-Peterburi liin. Kokku on lepitud veel ühe reisi lisamiseks antud liinile tänavu septembrist. Kruiisireisijate arv kasvas 20% võrra ulatudes kokku 174 000 reisijani.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077