Autor: Rivo Sarapik • 1. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti-Vene piiri ületamiseks tuleb tänasest koht broneerida

Eesti idapiiril asuvates maanteepiiripunktides tuleb tänasest mootorsõidukiga piiri ületavatel inimestel võtta koht piiriületuse ootejärjekorras ja läbida enne Venemaale pääsemist piiriületuse ooteala.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul teeb muudatus piiriületusprotsessi tavainimestele mugavamaks. "Iga uue süsteemiga kohanemine võtab aega, kuid on kindel, et neid inimesi, kes saabuvad piirile täna või lähikuudel ning kes pole mingil põhjusel muutustega kursis, ei jäeta hätta,“ lausus ta.

Uus piiriületuse haldamise kord hakkab kehtima kõigis kolmes maanteepiiripunktis: Narvas, Luhamaal ja Koidulas. Sõidukiga piiri ületamiseks saavad inimesed broneerida endale piiriületuse ootejärjekorra infosüsteemis kas interneti või telefoni teel sobiva piiriületusaja, ning tulla kohale veidi enne piiriületuseks määratud kellaaega. Elavas järjekorras ei pea inimesed seega enam seisma.

Järjekorrakoht tuleb broneerida kõigil mootorsõidukitel, välja arvatud liinibussidel. Kõik sõidukid peavad läbima ka piiriületuse ooteala, kus kontrollitakse broneeringu õigsust ja suunatakse sõidukid piiripunkti. Broneeringu saab teha kuni 90 päeva enne piiri ületamist.

Eelneva broneeringuta sõidukitel on ootealal võimalik seista ka pikemalt, kuid piiriületusaega kohapeal ootama nad ei pea.

Kui inimene tuleb eelneva broneeringuta ootealale ning tal on piiri ületamiseks kiireloomuline ja mõjuv põhjus nagu näiteks ootamatu perekondlik sündmus, antakse talle koht eelisjärjekorras. "Elektrooniline süsteem on üksnes abiks piiriületuse ootejärjekorra korraldamisel ning inimlik suhtumine ja probleemide lahendamise valmidus ei kao kuskile,“ ütles siseminister.

Piiriületuse süsteemi loonud Girf OÜ juhatuse esimehe Hannes Plinte kinnitusel ei tähenda uue süsteemi kasutuselevõtt, et eelnevalt saab täis broneerida kõik piiriületuse ajad. "Esialgu on planeeritud ikkagi nii, et iga tunnis jagatakse kohad umbes pooleks: pool on mõeldud eelnevateks broneeringuteks ja pool nende jaoks, kes tulevad kohapeale," märkis ta ja lisas, et tänaseks on ennast elektroonilisse järjekorda registreerunud üle 6200 inimese, kõige rohkem, üle 4700 Narvas.

Piiriületuse ootealad hakkavad paiknema piiripunktide lähistel Narvas, Sillamäel, Luhamaal ja Koidulas. Narva ootealal saavad piiriületust oodata sõiduautod, bussid ja kohalikud veoautod, Sillamäel veokid ning Koidulas ja Luhamaal kõik sõidukid. Narvas töötab ooteala juba praegu täies mahus ning lähinädalail teenindab see kuni Sillamäe ooteala avamiseni kõiki Narva-Ivangorodi piiripunkti läbivaid sõidukeid. Koidulas pakub ooteala esimese kuu jooksul teenust tasuta ning ooteala operaator suunab autod õigel ajal piiripunkti, Luhamaal ooteala praegu veel ei ole ning seal korraldab piiripunkti sisenemist piirivalve. 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077