Autor: Rivo Sarapik • 29. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pank: välisnõudluse kasv võib üllatada

Eesti peamiste partnerriikide kiire kasv ning sellest tulenev välisnõudluse kasv võib tööstustoodangu mahte aasta teises pooles kasvatada enam kui seni eeldatud, kommenteeris Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut. 

Annika Paabuti kommentaar:

Statistikaameti andmetel kasvas tööstusettevõtete toodang aastases võrdluses 24%, mis on mõnevõrra tagasihoidlikum kui eelnevatel kuudel. Toodangumahtude kasvu aeglustumise taga on peamiselt kõrgem võrdlusbaas – eelmisel aastal näitasid tööstustoodangu ettevõtted toodangumahu üle 20%-list aastakasvu just juulis. Edaspidiseks ootamegi pisut tagasihoidlikumaid aastakasvunumbreid.

Nagu varasematelgi kuudel vedas toodangumahtude kasvu peamiselt välisnõudlus (Statistikaameti andmetel müüdi välisturule ligikaudu 70% kogu töötleva tööstuse toodangust), kuid samas on täheldada ka sarnaselt eelnevatel kuudel sisenõudluse kasvu.

Töötleva tööstuse allharudest näitasid tugevaid aastakasve elektroonikatööstus (arvutite, elektroonika ja optikaseadmete tootmine, 194,6%), masinate ja seadmete tootmine (84%) ning puidutöötlemine ja puittoodete tootmine (13%) (sesoonselt korrigeeritud andmed). Metallitootmine kahanes kolmandiku võrra ning see ilmselt tuleneb suvisest puhkuseperioodist.

Tööpäevade arvu ja sesoonselt korrigeeritud andmetel kasvas tööstustoodang juunis kuises võrdluses 1,5% ning töötlevast tööstuses 0,3% viidates siiski jätkuvale tööstustoodangu kasvule.

Üldjoontes võib öelda, et töötleva tööstuse arengud on üsna stabiilsed ning juunis olulisi üllatusi ei olnud. Nagu öeldud, ootame aasta teisel poolel tagashoidlikumat aastakasvu ning seda peaasjalikult võrdlusbaasi tõttu. Samas esineb siiski positiivne risk ehk teisisõnu, meie peamiste partnerriikide kiire kasv ning sellest tulenev välisnõudluse kasv võib aga kasvunumbreid kasvatada enam kui seni eeldatud.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077