6. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktsionär: Berman perega jätab meid rahata

BLRTst viiendikku kontrolliva Valeri Kovalenko sõnul õnnestus Fjodor Bermanil veresidemete abil ka sel korral aktsionäride koosolekul häälteenamus saada ning dividendide maksmisest loobuda. 

Reedel toimunud Eesti ühe suurema eksportööri BLRT aktsionäride koosolekul otsustati, et ettevõte jätab ka sel aastal väikeaktsionäride suud hiigelkasumist puhtaks. Dividendinõudjad on nõutud, sest nõukogu liikmete tasu seevastu tõuseb.

Mullu teenis suurkontsern 41,9 miljonit krooni puhaskasumit. Koosoleku tulemusel vähemusse jäänud aktsionärid tegid ettepaneku välja maksta 7% kasumist ehk peaaegu 21 miljonit eurot. Üks ettepaneku tegijatest oli osanik Valeri Kovalenko, kellele kuulub enam kui viiendik BLRT aktsiatest ja ta on ettevõtte juures olnud juba 40 aastat.

Kovalenko ütles, et Fjodor Berman koos pereliikmetega kontrollib ettevõtte aktsiapakki ja tänu veresidemetele õnnestus ka sel aastal häälteenamus saada ning raha ettevõttesse jätta. 

Kovalenkot aktsionäride koosolekul esindanud Tark Grunte Sutkiene advokaat Hannes Vallikivi aga sõnas, et nemad tegid koosolekul ettepaneku mitte maksta nõukogu liikmete Mark Bermani ja Veronika Ivanovskajale põhjendamatult kõrget kuutasu. Väidetavalt tegid juhatuse liikmed ettepaneku maksta Bermanile 10 000 eurot ja Ivanovskajale 7000 eurot kuus.

"Meie eesmärk on see, et BLRT-st saaks mitte ainult majanduslikult edukas, vaid ka korralik tänapäevane ettevõte, kus järgitakse häid tavasid nii ettevõtte juhtimises kui ka väikeaktsionäride kohtlemises. Elu on näidanud, et suletud juhtimisega ning vaid ühe perekonna huvidest lähtuvad ettevõtted ei ole pikaajaliselt edukad,“ sõnas Kovalenko.

Bermani sõnul pole kontsern ei ole börsi- ega riigiettevõte ja seega on info töötasu kohta konfidentsiaalne ning selle avaldamine seadusvastane. Ka nõukogu liikmete töö ei ole tema sõnul võrreldav. "Meie nõukogu liikmed töötavad täispäevi. Tasu, mille vastavalt seadusele määras nõukogu liikmetele aktsionäride üldkoosolek, on kooskõlas nende vastutuse ja töömahuga," põhjendas Berman. 

Bermani sõnul jätkab ettevõte vaid poliitikat, mis võimaldas BLRT Grupil kasvada rahvusvaheliseks kontserniks, mis on liidriks igal turul, kus tegutseb. Selle pärast ei soovi ta ka ettevõttest raha välja maksta.

"Meie seisukoht on see, et BLRT-st tuleb arendada korralik euroopalik suurettevõte. See tähendab, et tuleb nii kasumit reinvesteerida kui väärtustada aastaid ja mitme väikeaktsionäri puhul isegi aastakümneid BLRT heaks tehtud tööd ja osa kasumist dividendidena välja maksta," ütles Kovolenko.

Berman sõnas, et suhtub Kovalenko ettepanekusse normaalselt. „Välja maksta dividendid summas 20,9 miljonit eurot on ettepanek, milleks temal kui aktsionäril on igati õigus. Sama õigusega tegid teised aktsionärid ettepaneku kasutada praeguses raskes ning ettearvamatus majandusolukorras kasumit kontserni arengu ja finantsstabiilsuse tagamiseks,“ sõnas Berman. 

BLRT Grupi suuromanik on Fjodor Bermani ja tema abikaasa ühisfirma Ferriol, millele kuulub 43,55% ettevõtte aktsiatest. Valeri Kovalenkole ja Mihhail Gridinile kuulub vastavalt 22,92 ja 16,34%.

Autor: Katariina Krjutškova, Tatjana Merkulova

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077