Autor: Jaana Pikalev • 1. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finnair ja Flybe loovad ühisettevõtte Flybe Nordic

Finnair ja Euroopa suurim regionaalne lennuettevõte Flybe teatasid täna, et ostavad ära Soome regionaalse lennuliini Finnish Commuter Airline’i (FCA) ning loovad ühisettevõtte Flybe Nordic, millest 60% kuulub Flybe’le ning 40% Finnairile. Flybe Nordic juhatusse kuuluvad kolm esindajat Flybe’st ja kaks esindajat Finnairist.

Finncomm Oy omanduses olev FCA ostetakse Finnairi ja Flybe poolt ära 25 miljoni euro eest, millest 12 miljonit eurot maksab Flybe ja 13 miljonit Finnair. Tehingu lõpuleviimine saab loodetavasti teoks neli nädalat pärast allkirjastamist. FCA aga jätkab opereerimist olemasolevate lennuliinidel Flybe brändi alt. Flybe Nordic plaanib üle võtta kogu äritegevuse ja opereerimise FCA lennuliinidel alates 1. augustist 2011.

Finnairi Baltiriikide müügijuhi Guerman Tyvoniouki sõnul toetab ühisettevõtte loomine ja FCA 100%line omandamine Finnairi strateegiat. "Meie plaan on pidevalt arendada regionaalset lennuvõrgustikku ning FCA ostmine ning olemasolevate lennuliinide omandamine annab meile selles osas väga suure lisaväärtuse,” ütles Tyvoniouk. Ta lisas, et Flybe kogemus lendude opereerimisel ning nende eriline ärimudel täiustab kindlasti Finnairi olemasolevat kompetentsi. “Usun, et paari aastaga saab Flybe Nordicust juhtiv regionaalsete lendude opereerija Baltiriikides ja Põhja-regioonis," lausus Tyvoniouk.

Tyvonouki sõnul uue ühisettevõtte loomisega ei muutu Eesti reisija jaoks esialgu midagi. “Lennuliin opereerib argipäeviti Tallinna ja Helsingi vahel endiselt 6 korda päevas, kuid lähitulevikus võib oodata meie reisijatele rohkem sihtkohti läänemere piirkonnas Helsingi kaudu,” lisas Tyvoniouk.

Finnair ostab ära kõik olemasolevad FCA lennukid ning liisib neid edaspidi vastavalt turutingimustele Flybe Nordicule. Ettevõte ostab üheksa ATR 72 lennukit ning varasemalt Finncommi poolt tellitud kolm ATR 72 lennumudelit 2011. ja 2012 aasta sügisel.  Investeering ostetavatesse lennukitesse on 104 miljonit eurot. "Turul on suur nõudlus ATR lennukite vastu, mis tänu ökonoomsusele ja väiksemale kütusekulule on sobilikud opereerima regionaalsetel lendudel,” ütles Tyvonouk. Ta lisas, et Finnairi jaoks on see hea võimalus tugevdada oma masinaparki ning tagab uuele vastloodud ettevõttele vajaliku võimsuse opereerimiseks erinevatel liinidel alates esimesest päevast.

Finnair on teinud koostööd FCAga üle kümne aasta, tagades kohast kohani lennuteenust nii Soome kui ka Baltiriikide turgudel. FCA on Soome suurim siseriiklik lennuliin lennusõitude arvu järgi, kes veab ca 900 000 reisijat aastas. Ettevõttel on hetkel 15 regionaalset lennukit ning aasta käive on ligi 90 miljonit eurot. Ettevõttes töötab ligi 400 inimest

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077