Autor: Fredy-Edwin Esse • 27. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind Liibüa kriisi eelsel tasemel

Toornafta hind kukkus reedel madalaimale tasemele pärast Liibüa konflikti algust. Langusele andsid hoogu juurde Lääne valitsused, kes nõustusid vabastama strateegilisi toornafta varusid kõigest kolmandat korda pärast 1974. aastat.

Panustati nafta hinna tõusule. Reedel puudutas Londonis kaubeldav Brenti segu uut madalpunkti 103,62 dollari peal, milleni viis 8,5% langus läinud nädalal. Brenti segu oli niivõrd odav viimati 21. veebruaril, kui Liibüa rahutused ähvardasid esimest korda katkestada riigi naftaeksporti.

Tugeva tõuke nafta hinna langusele andis Rahvusvaheline Energiaagentuur, rikastest naftat tarbivatest riikidest koosnev organisatsioon, kes nõustus vabastama kuni 2 miljonit barrelit päevas strateegilisi reserve 30päevase perioodi jooksul.

Selline samm tabas aga ootamatult naftaga kauplejaid, kellest enamik oli enne panustanud nafta hinna jätkuvale tõusule. Uudise taustal vahetas neljapäeval omanikku üle 1,2 miljardi barreli Brenti segu futuure, mis ületas eelnevat rekordit 35% võrra.

Hinnaprognoosid on alanenud. Toornafta hind on nüüdseks oluliselt odavnenud, mis pärast Araabia kevadet ja Jaapani katastroofe tõusis mitme aasta rekordtasemetele. Aprillis saavutatud tipust on nafta hinnad kukkunud keskmiselt 18%, samas kui toorained tervikuna on kukkunud "kõigest" 11%. Analüütikud prognoosisid, et kolmandas kvartalis ületab nafta nõudlus tootmist keskmiselt 1-2 miljoni barreliga päevas, mistõttu on paljud analüütikud enda hinnaprognoose lühiajaliselt alandamas.

Goldman Sachs sõnas, et hinnad on prognoositust 10-12 dollarit madalamal, ennustades järgnevaks kolmeks kuuks Brenti segu hinnavahemikuks 105-107 dollarit barrelist. JPMorgan langetas enda kolmanda kvartali hinnasihi 130 dollarilt koguni 100 dollarini barrelist. Morgan Stanley sõnul võib terve aasta keskmine hind nüüd langeda 120 dollari pealt 110 dollarini.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077