Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 22. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Partnerid nõuavad logistikafirmadelt sertifitseerimist

Paljud Eesti logistikafirmad omavad Rahvusvahelise Standardiorganisatsiooni (ISO) sertifikaate. Ettevõtete sõnul on nende omandamine olnud küll tüütu, aeganõudev ja kallis kohustus, teisalt aga muutnud ettevõtte klientide jaoks usaldusväärsemaks, kirjutas Logistika kuukiri.

Sertifitseerimine on vabatahtlik, kuid see investeering on vajalik, tunnistavad logistikafirmad. ASil DSV Transport on alates 2004. aastast keskkonna- ja kvaliteedijuhtimissüsteemi sertifikaadid. "Taotlesime sertifikaate niiöelda välise surve tagajärjel - paljude rahvusvaheliste suurettevõtetega koostöö eelduseks on nende sertifikaatide olemasolu," tunnistas ASi DSV Transport Baltimaade, Venemaa, Valgevene ja Ukraina piirkonna juht Jaan Lepp.

Ta lisas samas, et ettevõte hindab tehtud investeeringuid kõrgelt, sest on pidanud kvaliteedisertifikaate esitama mitu korda. Teisalt sai taotlemise käigus asutuses nii mõnedki teemad selgemaks ja paremini korraldatuks. "Sertifikaadid annavad meie koostööpartneritele kindluse, et toimime kindlate mängureeglite järgi. Seetõttu on tagatud parem usaldusväärsus ja ka teenuse kvaliteet," rääkis Lepp. "Olen nõus, et paberitöö osakaal kogu protsessis on liiga suur, aga ei oska ka paremat lahendust välja pakkuda."

Lisaks on DSV Transpordil 2009. aastast veel Euroopa Liidu volitatud ettevõtja sertifikaat, kuid selle kasulikkus pole Lepa sõnul veel täiel määral selgeks saanud.

"TNT Express Worldwide Eesti AS järgib oma tegevuses tervikliku kvaliteedijuhtimise (TQM) põhimõtteid," ütles Taavi Tali TNT Express Worldwide Eesti ASist. Esimese logistikafirmana Eestis on omal ajal saadud ka keskkonna- ja kvaliteedijuhtimise sertifikaadid. "Sertifikaatide taotlemiseks kulus väga palju meie enda töötajate aega - tuli kirjeldada protsesse, määrata vastutajad ja paika panna mõõdikud ning eesmärgid. Ettevõtte igapäevane töö on aga tagada standardite toimivus, milles osalevad kõige aktiivsemalt kvaliteedikoordinaatorid ning siseaudiitorid."

Kuna aga TNT klientide rahulolu on aasta-aastalt pidevalt tõusnud, saab Tali sõnul kindlalt öelda, et investeeringud on ennast ära tasunud.

Schenkeris toimib ISO nõuetele vastav integreeritud juhtimissüsteem. Nõuete täitmine on kohustuslik kõigile ettevõtte töötajatele. Samuti on Schenkeri kvaliteedi- ja keskkonnajuhtimissüsteemi nõuete täitmisse kaasatud alltöövõtjatest veoettevõtted ja autojuhid. Sarnaselt teiste ettevõtetega nenditakse Schenkeris, et standard annab kliendile kindlustunde.

Tasub Teada:       ISO 14001 keskkonnajuhtimissüsteemile

Logistikafirmades kasutatavad ISO sertifikaadid

    ISO 9001 kvaliteedijuhtimissüsteemile

Sertifikaadi saamineSertifitseerimispakkumine

Sertifitseerimisega seotud tööde mahtu arvutatakse audiitorpäevades lähtudes ettevõttes töötavate inimeste arvust, teeninduspunktide arvust ja valdkonna keerukusest.

Eelhindamine (vajadusel)Võib vaja minna ettevõttel, kes arendab oma juhtimissüsteemi iseseisvalt. Aitab ära hoida üldisemad vead sertifitseeritavas juhtimissüsteemis ning annab kindlustunde protsessi tõrgeteta kulgemiseks.

Sertifitseerimisaudit

Auditi käigus fikseeritud leiud analüüsitakse koos ettevõttega, selgitades leidude mõju ettevõtte tegevuse tulemuslikkusele. Tulemus esitatakse ettevõttele kirjaliku aruandena. Puuduste kõrvaldamiseks on aega kuni 3 kuud.

Sertifikaadi väljastamine

Antakse välja pärast puuduste kõrvaldamist. Kehtib kolm aastat. Kehtivuse ajal kontrollitakse ettevõtte vastavust nõuetele.

 Järelevalveauditid

Toimuvad sertifikaadi kehtivuse ajal kokkuleppel kliendiga kas 6-, 9- või 12kuulise intervalliga. Tulemus esitatakse ettevõttele kirjaliku aruandena. Leitud puuduste kõrvaldamiseks on aega kuni 3 kuud.

Sertifikaadi uuendamine

Saab pikendada iga kolme aasta järel, pikendamiseks viiakse läbi uus sertifitseerimisaudit.

Allikas: Metrosert

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077