Autor: Kadrin Karner • 29. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaal avastas amet nähtamatu kartelli

Kauppalehti kirjutas sel nädalal, et Saksamaa konkurentsiamet avastas Saksa kütuseturul nähtamatu kartelli. Oma kütuseturgu uurivad praegu hoolega ka Soome ja Läti konkurentsiamet.

Saksa ajalehtede andmetel on konkurentsiametil peale kolm aastat kestnud uurimist selge, et tarbijad kannavad kahjusid, makstes Saksamaal kütuse eest liiga palju. 

Saksamaa konkurentsiameti sõnul on tegemist nn nähtamatu kartelliga ja seega ei saa kedagi otseselt karistada vaid Saksa konkurentsiametil jääb üle vaid nähtamatu kartelli osaliste poole näppu vibutada ja hoiatada, et neil hoitakse silm peal.

Nähtamatu kartell tähendab seda, et tegemist ei ole ebaseaduslike hinnakokkulepetega vaid olukorraga, kus turgu valitsevas seisundis olevad ettevõtted määravad kütuse hinna turul.

Saksa konkurentsiamet on tõdenud, et kütusemüüjate hinnapoliitika põhineb mitteametlikul seirel ja mingeid ebaseaduslikke hinnakokkuleppeid nähtamatu kartelli jaoks vaja ei olegi.

Saksamaal kuulub Shellile ja BP/Aralile mõlemale umbes viiendik turust ning konkurentsiameti uuringu kohaselt lähevad väiksemad nagu Jet, Esso ja Total hinnatõstmistega kaasa.

Teine Kauppalehti artikkel räägib sellest, kuidas ka Soomes on kütuse hinnad terava tähelepanu all. Soome konkurentsiameti esindaja Valtteri Virtaneni sõnul on kütuse hinnad Soomes kuum teema ja ka praegu uuritakse ühe füüsilisest isikust ettevõtja seost suure ketiga.

Möödunud nädala keskel kirjutasid Logistikauudised, et Läti ajakirjanduse andmeil uurib Läti konkurentsiamet Statoili, Neste ja Lukoil Baltija keelatud kokkulepet. Konkurentsiameti esindaja Inita Kabanova kommenteeris portaalile DB.lv, et uurimist on alustatud ja see puudutab kütuse hindu Lätis.

Läti ajakirjanduse andmeil külastas konkurentsiamet juba kolme firma kontoreid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077