Autor: Jaana Pikalev • 17. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Priskeima kasumi tiitliga vedaja profiit kukkus mullu 31%

2009. aastal oli ohtlike kaupade veofirma Haanpaa OÜ Eesti kõige priskema kasumiga firma, mullu aga vähenes firma brutokasum lausa kolmandiku võrra.

Ettevõtte 2010. aasta brutokasumiks kujunes 68,3 miljonit krooni, mis on 31% vähem kui eelmisel aastal.

Kui 2009. aastal teenis Haanpaa oma põhitegevusest ärikasumit 22,6 miljonit krooni, siis mullu sellest 7% vähem ehk 18,4 miljonit (mln) krooni, selgub ettevõtte 2010. aasta majandusaruandest.

Mullu oli vedelkeemia ja ohtlike ainete maanteetranspordiga tegeleva ettevõtte müügituluks 125,1 mln krooni, see on ca kolmandiku vähem kui 2009.aastal, mil käive oli 188,7 mln krooni. Müügitulude vähenemise tingis ettevõtte hinnangul kontsernipoolne vedude ümberkorraldus allhankeks. Nimelt leidsid aset muudatused Haanpaa OÜ Skandinaavia vedude korralduses, mis alates 2010. aastast toimuvad allhangetena emaettevõttena Haanpaa OY juhtimisel. Euroopa suunalist vedude korraldust jätkab endiselt Haanpaa AB Rootsist.

Haanpaa müügitulust moodustas 89% osaühingule kuuluvate autode ja 10% allhankijate poolt osutatud transporditeenuste müük. 1% tuludest saadi kontserniettevõtetele välja renditud autode transporditeenustest. Haanpaa OÜ transporditeenuste müügitulust moodustas 97% rahvusvaheline ja 3% eestisisene transportteenus. Müügitulu jagunemisel geograafiliste piirkondade lõikes oli jätkuvalt välisklientide osakaaluks 96% ja 4% moodustasid Eesti kliendid (vt ka Tabel 1).

Aruande aasta puhaskasum, mis oli 2010. aastal ligi 19,5 mln krooni, lisab ettevõtte eelmiste perioodide jaotamata kasumi juurde, millega kasvab jaotamata kasum 124,8 mln kroonini. Dividende ettevõtte ei määra.

Ettevõte märgib veel aruandes, et oluliselt on nad mõjutatud endiselt 2009. aastal alanud majanduslangusest, mis mõjutab ettevõtete tegevust ja on toonud kaasa surve teenuste hindadele ning suurendanud konkurentsi teiste kaubaveoteenuste pakkujatega. Märgitakse ära ka toornafta hinnatõusu maailmaturul, millest on tingitud mootorikütuste müügihinna kallinemine kogu Euroopas.

Tabel 1

2010. aastal soetas Haanpaa kasutusrendi tingimustel juurde 9 veokit, mis suurendas rendiautode arvu 22-ni. Aasta lõpul kuulus Haanpaa OÜ masinaparki 72 veoautot, millest 25 oli renditud Haanpaa AB-le ja 20 töötas Allhankijatena Haanpaa OY all. Lisaks teostas transporditeenust 5 Eesti allhankijat.

Käesolevaks aastaks seatud eesmärkide kohaselt tahab Haanpaa OÜ olla parim majandusüksus kontsernis. Soovitud tulemuste saavutamiseks on ettevõtte jaoks endiselt oluline kulude kokkuhoid ning tööde üldine efektiivistamine.

 Haanpaa OÜ:

- Kuulub 100% Soome ettevõttele ADR Haanpää OY- Juhatuse liikmed: Tuomo Vilho Juhani Still, Tiit Parik, Vesa Matti Uolevi Itkonen.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077