Autor: Rivo Sarapik • 17. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kliendid hakkavad kaubaaluseid seadustama

Kommitootja Kalev leiab, et EUR-aluste legaalsust ei peaks kontrollima neid kasutav klient, vaid aluste tootmist ja remonti litsenseeriv organisatsioon.

„Peame autoriõiguste järgimist väga oluliseks, kuid antud juhul pole õige delegeerida autoriõiguste kontrolli lõppklientidele, kellel puudub pädevus ja ressurss selle teostamiseks,“ kommenteeris kommivabriku kommunikatsioonijuht Ruth Roht. „Litsentsitasude kogumiseks moodustatud organisatsioonid peaks selles osas ise aktiivsust üles näitama, samuti keskenduma oma tegevuses aluste müüjatele ja vahendajatele.“

Tänane Äripäev kirjutab, et alustekäitlemiseks vajalike litsentside jagamisega tegelev EPAL hakkab piraataluste tootjate ja vahendajate vastu võitlema aluste kasutajatest koosneva ühisrindega. Selleks toimus ühendusel möödunud nädalal Riias suuremaid jaekette ja tootjaid ühendava ECRi ühine seminar, mille üks teema oli ka piraatkauba-alused. „Seminaril leppisid ECRi liikmed kokku, et hakkavad aluste legaliseerimisega pihta enda laost. Usun, et see muudab olukorda ka Eestis," kommenteeris aluste litsentseerimise eest vastutava EPALi Baltimaade juht Janis Likso. Peagi toimub sarnane ettevõtmine ka Eestis. ECRi liikmete hulka kuuluvad suured jaeketid nagu Prisma ja Rimi ning suurtootjad nagu näiteks Cido.

Märtsis kirjutas Äripäev, et Kalevi šokolaadivabrik sai Äripäevalt teada, et neile litsenseeritud kasutatud EUR-aluseid tarnival Absolut Ehitus OÜl ei ole EPALi litsentsi. „Kuna saime info täna, siis uurime asja ja kujundame selle järgselt oma arvamuse edasise osas,“ kommenteeris AS Kalev Chocolate Factory Operatsioonide direktor Tarmo Virkus märtsi alguses.

„Ei ole uusi arenguid. Kalevil ei ole vahepeal olnud vajadust uusi kaubaaluseid osta ja ilmselt niipea ei teki ka, sest meile hetkel piisab ringlevatest alustest,“ kommenteeris Roht. „Samuti oleme firmasiseselt oma tööd veidi ümber korraldanud ja kasutame nüüd majasiseselt plastmassist kaubaaluseid, mis vähendab aluste vajadust veelgi.  Kui vajadus tekib, kujundame oma seisukoha.“

Kaks kuud tagasi tõstatatud probleemil litsentseeritud EUR-aluste parandaja Metrosystem OÜ müügijuht Villem Massuri sõnul muutusi ei ole. „Tuleb tunnistada, et vahepeal ei ole muutunud suurt midagi. Ettevõtted otsivad pigem õigustusi ja vabandusi piraataluste kasutamisele,“ selgitas Massur.

Milliste põhjendustega Eesti ettevõtted piraataluste kasutamist õigustavad, saad pikemalt lugeda tänasest Äripäeva Logistika rubriigist. Selleks vajaliku päevapileti saad osta SIIT.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077