Autor: Jaana Pikalev • 16. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA avastas aprillis suure koguse salakaupa

Aprillis teostatud läbiotsmiste käigus avastasid maksu- ja tolliameti töötajad üle 2 miljoni salasigareti ning ligikaudu 23 000 liitrit piiritust, hinnanguliselt on riigile tekitatud sellega kahju 642 400 eurot saamata jäänud maksude näol.

18. aprillil tegid MTA uurimisosakonna töötajad kriminaalmenetluse raames läbiotsimise ühes Loo alevikus seisnud veokis. Läbiotsimise käigus avastati kokku üle 1,1 miljoni Venemaa maksumärkidega sigareti Bayron ja More, mis olid tänaseks teadaolevalt toodud Lätist. Autoga samal territooriumil olnud hoonest avastati veel lisaks 6 270 liitrit piiritust. Samuti leiti käitlemiseks mittelubatud piiritust ühe kahtlustatava elukohast.

Selles kriminaalmenetluses on viis kahtlustatavat, kellest kaks on Harju Maakohtu loal võetud kuni kuueks kuuks vahi alla. Isikuid kahtlustatakse alkoholi ja tubakatoodete käitlemise korra rikkumises.

Seoses ülalmainitud kriminaalmenetlusega otsiti 21. ja 22. aprillil läbi Tallinnas Lasnamäel asunud garaažiboks, millest leiti kokku 16 500 liitrit käitlemiseks mittelubatud  piiritust. Samuti leiti läbiotsimise käigus 920 000 Eesti maksumärgiga märgistamata ning teistele nõuetele mitteavastavates müügipakendites sigaretti. Ebaseadusliku kauba hulgas olid Ukraina maksumärkidega sigaretid LM, Venemaa maksumärkidega sigaretid More ja Valgevene maksumärkidega sigaretid Fest. Asja uurimiseks alustati eraldi kriminaalmenetlust ning alkoholi ja tubakatoodete käitlemise korra rikkumises on kahtlustatavana ülekuulatud üks mees.

Menetlusi juhtiva prokuröri abi Kristel Prauni sõnul jäi riigil mõlema juhtumi tulemusena saamata makse kogusummas 642 400 eurot. „Riigieelarve tulud on eelkõige maksutulud ning kui riigil jääb rohkem kui 600 000 eurot makse laekumata, siis see tähendab, et meist igaüks saab kahju.

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste sõnul on aktsiisikaupade piiriülene kuritegevus sageli seotud grupiviisilise tegevusega. Samuti on tähtis, et salakaubana riiki toimetatud aktsiisikaubad ei jõuaks  tarbimisse, sest sellega on seotud kuritegeliku tulu suurus ja inimeste tervis, lisas Kanniste.

Käitlemiseks mittelubatud alkoholi hoidmise, ladustamise või edasitoimetamise eest suures koguses karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega. Maksumärgiga märgistamata või teistele nõuetele mittevastavas müügipakendis tubakatoodete hoidmise, ladustamise või edasitoimetamise eest suures koguses võib kohus määrata rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Mõlemat kriminaalmenetlust viib läbi maksu- ja tolliamet ning juhib Riigiprokuratuur. Riigiprokuratuuris on saadaval maksu- ja tolliameti video läbiotsimisest.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077