Autor: Rivo Sarapik • 10. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, miks kirjasaatjad monopoli vastu võitlevad

Seitse suurkirjasaatjat esitasid Konkurentsiametile vastuväite Eesti Posti soovile osta konkurent Express Post. Kliendid näevad postituru konkurentsist paranenud teenuste kvaliteeti.

Ühisseisukoht seoses Express Posti müügiga Eesti Postile.                 

Saime 4. veebruaril 2011 ajakirjanduse vahendusel teada, et Eesti Post kavatseb osta kirja- ja lehekandega tegeleva Express Posti. Sellest tulenevalt soovime Konkurentsiametile edastada Eesti suurimate kirjakande teenuste kasutajate ühisseisukoha.

Tänu aastatepikkusele kogemusele postitusteenuste suuremahuliste klientidena näeme, et konkurentsi tekkimine on viimastel aastatel motiveerinud postiettevõtteid pingutama. Sellest tulenevalt on Eesti Posti teenuste kvaliteet märgatavalt paranenud. Mõningate näidetena võib välja tuua hinnalanguse, saadetiste kättetoimetamise paindlikkuse ja kiiruse ning uued postiteenused.

Kui riik lubaks Eesti Postil osta Express Posti, siis meie, kui mõlema eelpoolmainitud ettevõtte teenuste kasutajate hinnangul kaoks Eesti postiturul ära alles hiljuti tekkinud konkurents ning taastuks monopoolne olukord, millega võib kaasneda nii hinnatõus kui ka teenuste kvaliteedi langus. Viimane tähendab omakorda seda, et kaob ära Eestis kaks aastat tagasi avatud kirisaadetiste turu mõte ning seni turu avamiseks tehtud pingutused on osutunud kasutuks. 

Meile teadaolevalt ei ole kirisaadetiste turu monopoliseerimine ka teiste Euroopa riikide silmis vastuvõetav.  Koondumise tulemus ei tohi olla turgu valitseva seisundi tugevnemine ega Euroopa Liidu toimimise lepingu artikli 102 kohaselt keelatud kuritarvituste ohu suurenemine.

Meie hinnangul ei tohiks lubada, et riik muudab läbi oma omanduses oleva ettevõtte ja riigi kasutuses olevaid vahendeid kasutades turu taas monopoolseks ning seoses sellega võtab ära stiimuli kvaliteetsete ja innovaatiliste postiteenuste arendamiseks. Usaldame Konkurentsiametit ning loodame, et sellisel tehingul ei lubata toimuda.

Selle kirjaga ühinenud ettevõtted saadavad suure osa Eestis saadetavate ärikirjade mahust.

Konkurentsiamet otsustab Eesti Posti ja Express Posti koondumise 18. maiks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077