Autor: Katre Pilvinski • 10. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport kasvas märtsis aastaga 71% 

Kaupade eksport kasvas 2011. aasta märtsis 71% ja import 45% eelmise aasta sama kuuga võrreldes.

Esmakordselt ületas ühe kuu kaubavahetuse kogukäive kaht miljardit eurot, teatas statistikaamet.

Märtsis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,1 miljardi euro (16,8 miljardi krooni) väärtuses ja imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro (18,2 miljardi krooni) eest. Nii kaupade eksport- kui ka importkäive ei ole eelnevatel aastatel kuises arvestuses nii suur olnud.

Ekspordi kiirem kasv võrreldes impordiga vähendas ka kaubavahetuse puudujääki. Kui 2010. aasta märtsis oli kaubavahetuse puudujääk 174 miljonit eurot, siis tänavu märtsis 89 miljonit eurot.

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (17% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (15%) ja Ameerika Ühendriigid (11%). Võrreldes 2010. aasta märtsiga suurenes kõige enam eksport Ameerika Ühendriikidesse ja Rootsi. Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid ja puitu, Soome elektriseadmeid ja mööblit, Ameerika Ühendriikidesse kütust ja elektriseadmeid.

Kõige enam kaupu imporditi Venemaalt, Soomest ja Rootsist (kõigi osatähtsus 11% Eesti koguimpordist). Aastaga on kaupade sissevedu kasvanud kõige rohkem Leedust ja Venemaalt. Venemaalt imporditi enim mineraalseid tooteid (sh bensiin, põlevkiviõli), Soomest ja Rootsist elektriseadmeid.

Eestist eksporditi märtsis enim masinaid ja seadmeid (30% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (20%) ning metalli ja metalltooteid (8%). Masinaid ja seadmeid eksporditi 2,5 korda rohkem kui eelmise aasta märtsis. Oluliselt suurenes ka mineraalsete toodete eksport (2,7 korda).

Märtsis imporditi Eestisse kõige rohkem samuti masinaid ja seadmeid (27% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (22%) ning metalli ja metalltooteid (9%). Võrreldes 2010. aasta märtsiga kasvas masinate ja seadmete import 2,2 korda. Oluliselt suurenes ka mineraalsete toodete sissevedu.

Tänavu esimeses kvartalis kasvas eksport 54% ning import 51% võrreldes 2010. aasta sama perioodiga. Veebruariga võrreldes suurenes märtsis eksport 28% ja import 32%.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077