Autor: Rivo Sarapik • 5. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eriti palju firmasid protesteerib kirjamonopoli vastu

Erakordselt suur arv ettevõtteid protesteerib Eesti Posti soovile osta üles konkurent Express Post. Konkurentide ja klientide hinnangul kaoks sellega ärikirjade turul konkurents.

Konkurentsiamet sai 18. aprillil koondumise teate, mille kohaselt soovib Eesti Post omandada Express Posti. Teatele sai nädala jooksul vastuväiteid ja arvamusi esitada, neid laekus eilseks seitse.

"Teadaande avaldamisest alates on Konkurentsiamet saanud vastuväiteid vähemalt seitsmelt äriühingult, kelle nimesid ei ole võimalik avalikustada," kommenteeris ameti pressiesindaja Maarja Uulits. "Kuna menetlus kestab, võib vastuväiteid veel tulla. Senise praktika järgi võib öelda, et selline vastuväidete hulk ei ole tavapärane, neid on rohkem kui tavaliselt."

Eesti Post soovib osta ajakirjanduse ja posti kojukandega tegeleva Express Posti. Viimane kuulus seni Ekspress Grupile ja Eesti Meediale. Konkurendid ühinemist aga heaks ei kiida, sest tehinguga saaks Eesti Post taas enda kätte 100% kirjakande turust.

Üks vastuväite esitajast oli ka Itella Information AS. "Jah, Itella Information oli ka nende seas," kommenteeris ettevõtte tegevjuht Karl-Eric Schneider. "Ei soovi kiskuda turuosaliste vahel riidu, meie sõbralik eesmärk on konkurentsi säilimine. Konkurentsi kadumist ei soovi keegi. Kõik ettevõtted, kes alla kirjutasid, on suurkirjasaatjad ning ärikirjade saatmise hinnatõus mõjuks ka nende teenuse hinnale. Keegi ei ole kulude kasvust huvitatud."

Kirjaga ühinenute number ei ole tema sõnul üllatav. "Enamus äriettevõtteid eeldab, et Konkurentsiamet teeb oma tööd sellele tähelepanu juhtimiseta," lisas Schneider. Ühinemise vastased rõhusid pöördumises, et koondumise tulemus ei tohi olla turgu valitseva seisundi tugevnemine ega ELi toimimiselepingu artikli 102 kohaselt keelatud turgu valitseva seisundi kuritarvitamine.

"Ootame, et konkurentsiturg ei kaoks – et konkurents säiliks Eesti kirjakande turul," selgitas Schneider ootusi otsusele. Kui Eesti Post saab loa konkurendi üles ostmiseks, võivad tema hinnangul kallineda et ärikirjade saatmine.

Konkurentsiamet teeb otsuse 30 kalendripäeva jooksul teate esitamisest. Kui asjaolusid on vaja täiendavalt menetleda, võib menetlus kesta kuni neli kuud.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077