Autor: Rivo Sarapik • 3. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uhiuus maksupettureid tõkestav seadus läheb juba muutmisele

Riigikogu rahanduskomisjon saatis täna täiskokku Reformierakonna ja IRLi algatatud vedelkütuse seaduse muutmise, mis alles kaks kuud tagasi kütuseturul vohavate pettuste tõkestamiseks riigikogus vastu võeti.

Eelnõu eesmärk on Riigikogu pressitalituse andmeil võimaldada kütuse müüjal taotleda ka kütuse aktsiisilaost tarbimisse lubamisel tagatise vähendamist juba enne 2013. aasta 1. jaanuarit sarnaselt tarbimisse lubatud kütuse müüjaga.

Eelnõu on täiskogus 10. mail. Komisjoni ettepanek on eelnõu esimene lugemine lõpetada.

Äripäev kirjutas möödunud reedel, et rahandusministeeriumi juristid jõudsid järeldusele, et aprilli alguses jõustunud seadusemuudatused ei kohtle kütusemüüjaid tagatise vähendamise võimaluse osas võrdselt ning kohtuvaidluste ennetamiseks plaanitakse seadus osa kütusemüüjate kasuks leebemaks muuta.

1. aprillist jõustunud vedelkütuse seaduse muudatuste kohaselt rakendatakse kütusemüüjatele tagatisi, mille määramine ja suurus sõltub, millise kütusemüüjaga on tegemist. Kui juba tarbimisse lubatud kütuse puhul on tagatise lähtemääraks 100 000 eurot ja on võimalik taotleda selle vähendamist, siis kütuse tarbimisse lubamisel aktsiisilaost on kütusemüüja tagatise lähtemäär üks miljon eurot ja selle vähendamise õigus tekib alles 2013. aasta 1. jaanuarist. 

Algatajate hinnangul koormab nimetatud ühe miljoni euro suuruse tagatissumma vähendamise võimatus enne 2013. aastat ülemääraselt kütusemüüjaid, kes tegutsevad õiguspäraselt ning kelle suhtes puudub vajadus tagatist kohaldada või oleks õigustatud selle vähendamine. Nimetatud osas ei ole seaduse regulatsioon algatajate arvates mõõdukas ning on seetõttu vastuolus põhiseaduse proportsionaalsuse põhimõttega.

”Meetmed maksupettuste vähendamiseks peavad olema tõhusad, kuid sealjuures tohi need osutuda ausatele maksumaksjatele ülemääraselt koormavaks,” ütles rahanduskomisjoni esimees Sven Sester.

Kütuse jae- ja hulgimüügiettevõtted ei toeta kuu aega kehtinud vedelkütuse seaduse muutmist, mis taastaks petturitele endised võimalused maksumaksjate arvelt hõlptulu teenimiseks, teatas Eesti Õliühing eile.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077