Autor: Rivo Sarapik • 2. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bin Ladeni hukk võib karmimad turvanõuded tuua

Maailma esiterroristi Osama Bin Ladeni tabamine ja hukkamine võib lennureisijale kehtivate piirangute leevendamise asemel need lähiajal veel karmimaks muuta.

Osama Bin Ladeni, kelle tõttu said lennukite kokpitid kuulikindlad uksed ning lennujaamad karmid ja aega nõudvad turvakontrollid, eilne tabamine ja hukkamine võib reisimise ebamugavamaks muuta kogu ilmas.  Eriti tasub ebameeldivusteks valmistuda Ameerika lennujaamades, kus võivad turvaprotseduurid portfolio.com blogija Joe Brancatelli sõnul senisest enam pingule keerduda. Põhjuseks Osama Bin Ladeni poolehoidjate lubatud rünnakud, milleks on lennukid isuäratav võimalus.

Nii soovitabki Brancatelli lennujaamades olla tähelepanelik just turvakontrolli-eelsetel aladel - näiteks piletikassades, pagasi loovutamise alal või kaubanduspindadel. Seal toimus ka näiteks Moskva Domodedovo lennujaamas plahvatus tänavu jaanuaris, kus ründajad lõhkasid pommi pagasilindi juures, pärast tollikontrolli ja immigratsiooniametnikke.

Lisaks näeb ta nõuete karmistumist ka teistes Lääneriikides, samuti Israelis. "Al Qaeda võrk oli ja võib tänagi olla lai ja sügav. Rünnak ükskõik millise USA liitlase vastu võib olla kättemaksuks Bin ladeni surma eest," leidis Brancatelli.

Kuna Bin Laden tabati ja hukati Pakistanis, võib ka sealne reaktsioon olla terav - USA läbisaamine Pakistaniga on viimastel aastatel olnud keeruline, seal reisimine samuti ning Islamabadi Marrioti hotelligi tabas terrorismirünnak, viimati 2008. aastal.

Mujal maailmas ei suhtuta Bin Ladenisse samamoodi nagu lääneriikides. Mõnel pool Aafrikas ja Aasias, radikaalsetes islami- ja araabiakogukondades peeti Bin Ladenit kangelaseks, mis võib seal kättemaksuaktsioonid käivitada.

Samas rõhutab Brancatelli, et Bin Ladeni tabamise mõjud ei pruugi piirduda vaid lennujaamade ja lennukitega. "Nagu nägime pärast 2001. aasta 11. septembrit, võivad Bin Laden ja Al Qaeda rühmitused rünnata kus iganes nad saavad, eriti avalikes paikades nagu turgudel, kohvikutes, restoranides ja hotellides. Mõistagi eelistavad nad lääneriikide kodanike eelistatud paiku, kuid need ei pruugi olla ainsad," leidis Brancatelli. "Hoiataksin eriti rünnakute suhtes hotellidele. Isegi parimad hotellid ei ole päris kindlad, sest kõiki külalisi avaliikes paikades - fuajeed ja lobby-baarid - ei jõua kontrollida. Seda enam, et hotelle on viimastel aastatel enam rünnatud kui lennujaamasid või lennukeid."

Analüütik Ahto Lobjakas rõhutas täna hommikul saates Terevisioon, et rünnakuid on Al Qaeda pooldajad tõesti lubanud. Samas tasub tema sõnul tähele panna, et Bin Ladeni puhul ei olnud tegemist usuliidriga.

Ameerika Välisministeerium soovitas riigi välisesindustel ja kodanikel olla kõrgendatud valmisolekus. "Välisministeerium soovitab välismaal reisivatel ja elavatel Ameerika kodanikel arvestada võimaliku kõrgendatud Ameerikavastase meelsusega," teatas asutus täna hommikul.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077