Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 25. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtkiri: Eesti Post tuleb Tallinna Börsile? Ootame pikisilmi!

Äripäeva teada on riik Eesti Posti osas põhimõttelist otsust langetamas. Kuid kas see tähendab osaluse müümist mõnele rahvusvahelisele suurkontsernile, näiteks Soome riigile kuuluvale Itellale, või hoopis aktsiaemissiooni ja Tallinna Börsile tulekut?

Äripäev pooldaks Eesti Posti aktsiaemissiooni. See annaks kodumaisele tarbijale motivatsiooni eelistada partnerina kodumaist börsifirmat. See annaks kodumaisele investorile võimaluse oma raha taas mõnda rahvaettevõttesse kasvama panna. On ju selgemast selgem, et Tallinna Börs kui selline on viimaste aastatega üsna õblukeseks kuivanud. Börsilt lahkujaid on olnud enam kui uustulnukaid. Samuti on selgemast selgem, et Eesti Post vajab muudatusi.

Sest praegune Eesti Post pole ju tegelikult kuigi lihtsalt lahterdatav ettevõte. On ta klassikaline kirjakandefirma või hoopis logistikaettevõte? Oma põhitegevuselt teenib Eesti Post kahjumit, mullu 400 000 eurot. Eelmisel aastal langes nii kirjade ja pakkide kui ka perioodika ja pensionide kojukande maht. Maailm me ümber on muutumas, pea see aegki käes pole, kui viimanegi paberkiri internetti kolib. Ja nii kurb kui see ka pole, pole paberajalehtedegi tulevik kuigi roosiline.

Seega on Eesti Postist täiesti loogiline uusi turge, uusi tegevusharusid otsida. Logistikast teenis Eesti Post mullu juba tervelt viiendiku oma aastakäibest. Siin on arenguruumi ning börsiletulek annaks ehk investeeringuteks vajaliku lisaraha. Seni on nad ju laienenud kinnisvara müügist saadud rahast.

Laienenud on Eesti Post aga uljalt, pea sama uljalt kui me kodumaine energeetikagigant Eesti Energia. Keda samuti pikisilmi Tallinna Börsile oodatakse. Eesti Post on kolmandikuga osaline Kasahstani Elektronpostis. Eesti Post teatas eelmisel suvel, et katavad kogu Baltimaad pakiautomaatide võrgustikuga. On ju, vähemalt esmapilgul, sama võõristama panevad sihtriigid ja sama suurejoonelised plaanid nagu Eesti Energial?

Samas, kogu Euroopa, kaasa arvatud Läti-Leedu postiturg avaneb juba 2013. aastal. Selles valguses on Eesti Posti praegune laienemisiha ju igati tervitatav. Ning nende investeeringuvajadused samuti mõistetavad. Raha on aga siinsamas Eestis täitsa olemas, Äripäev usub küll, et Eesti Posti emissioon märgitaks täis.

Seepärast arvabki Äripäev, et mõlema nimetatud riigifirma arengule tuleks börsiletulek kasuks. Piltlikult öeldes on neil mõlemal siin koduturul igav hakanud, seepärast trügivadki mujale. Kuna uusvana IRLi-Reformierakonna valitsuskoalitsioon lubas oma värskes valitsusliidu programmis "kaaluda" ka valitud riigiettevõtete noteerimist börsil, siis arvamegi, et nüüd võiks sõnadelt tegudele asuda. Või vähemalt kaaluma hakata.

Pealegi, börsiletulekuga kaasneks ka läbipaistvus. Kui Eesti Energia käitub juba ammu sama avalikult kui börsiettevõte, kuna nende suured laenuandjad on seda nõudnud, siis Eesti Post paistab küll praegu silma pigem läbipaistmatusega. Konkurendid (nii kirjakande- kui ka logistikaturult) spekuleerivad, et Eesti Posti hinnakujundus pole kuigi selge, nad vihjavad, et postifirma doteerib ühelt tegevusalalt teenitava rahaga teisi, kahjumlikke tegevusi. Ka nende kahtluseusside mahasurumiseks sobib börsiletulek kenasti. Seega - Eesti Post Tallinna Börsile!

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077