Autor: Jaana Pikalev • 20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President: Eestist saab Kasahstani merevärav

“Kasahstanil on tähtis roll Kesk-Aasia piirkonnas ning laiemaltki stabiilsuse ja julgeoleku hoidmisel,” ütles president Toomas Hendrik Ilves Eestisse riigivisiidile saabunud Kasahstani presidendile Nursultan Nazarbajevile.

President Ilves tunnustas Kasahstani jõupingutusi Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) juhtimisel 2010. aastal ning Kasahstani kui Shanghai Koostööorganisatsiooni selle aasta juhtriigi tööd, mille üheks sihiks on edendada kultuuride ja religioonide mitmekesisust oma regioonis ja kaugemal. Samuti on Kasahstan tänavu Islami Konverentsi Organisatsiooni (OIC) eesistuja ning jätkab ida-lääne kontaktide tihendamist ja arusaamade lähendamist.

“Kasahstan, kes peab läbirääkimisi liitumaks Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO), võib olla kindel ka Eesti toetusele,” kinnitas president Ilves. „Samuti pooldame läbirääkimiste kiiret alustamist Euroopa Liidu ja Kasahstani uue partnerlus- ja koostööleppe sõlmimiseks.“

Ta meenutas, et Eesti ja Kasahstan elavad suurte kaubateede – Hansatee ja Siiditee – ristumiskohtades ning lisas: “Neid ajaloolisi sidemeid tuleks senisest enam taaselustada ja ühendada. Mööda uut Siiditeed liiguvad nüüd idast läände nafta ja gaas ning läänest itta innovaatilised tehnoloogiad ja palju muud.”

Eesti sadamad on valmis kaasa aitama Kasahstani jõudmisel maailmamereni ja maailmakaubanduseni, ütles president Ilves.

Eesti riigipea nimetas edukaks kahe riigi valitsuste vahelist komisjoni, kus vastastikku huvitavates valdkondades – transport, transiit, energeetika, infotehnoloogia – on loodud ka vastavad töögrupid.

“Ma ei kahtle, et meie majandussuhteid elavdab ka täna Kadriorus Eesti majandusministri ja Kasahstani välisministri allkirjastatud investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse kokkulepe,” sõnas president Ilves.

Ta julgustas vaatama kahe maa suhteid laiemalt, kui on vaid majandushuvid, sest: „Riiki sisemiselt laiendav ja väljapoole avardav e-riigi põhimõte kui Eesti üks edu võtmeid on kogemus, mida võime häbenemata pakkuda väga paljudele, ka Kasahstanile. Lisagem siia juurde õppimisvõimalused Eesti kõrgkoolides tudengivahetuse korras või meie esimesed, kuid rahvusvaheliselt toetatud sammud küberjulgeoleku alal ning me näeme, kui mitmeplaaniline võiks olla Eesti ja Kasahstani suhtlus.“

Presidendid Ilves ja Nazarbajev kõnelesid pikemalt olukorrast Kesk-Aasias. Eesti riigipea hinnangul võiksid Euroopa Liidu ja Kesk-Aasia majandus- ja kaubandussuhted olla aktiivsemad just energeetika ning transpordi vallas, samuti on vaja tihedamat koostööd piirikontrolli tõhustamiseks ja narkokaubanduse tõkestamiseks.

“Mõistagi jääb Euroopa Liidule endiselt tähtsaks ka inimõiguste – eriliselt meediavabaduse ja kodanike põhiõiguste tagamise – dialoog Kesk-Aasia riikidega ning oluline on keskkonnakaitse teema,” ütles Eesti riigipea. “NATO puhul on aga selge alliansi soov koostööks Afganistani suunal, kus Kesk-Aasia maad on panustanud nii rahvusvahelisele julgeolekuväele vajalike transiidikoridoride võimaldamisse kui ka osalenud Afganistani erinevates tsiviilprojektides. Kasahstan on ilmutanud aastate pikkuselt erilist vastutustunnet ja pühendumust rahuliku Afganistani ülesehitamisse.”

Seoses president Nazarbajevi riigivisiidiga allkirjutasid Eesti riigiarhivaar Priit Prisko ning Kasahstani kommunikatsiooni- ja informatsiooniminister Askar Zhumagaliyev arhiivinduskoostöö lepingu.

President Nazarbajev kohtub täna ka riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga, õhtul annab Eesti riigipea külalise auks riigiõhtusöögi. Homme kohtub Kasahstani riigipea president Arnold Rüütliga ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077