Autor: Jaana Pikalev • 20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: tehnoparke muudetakse atraktiivsemaks

Kuna 2010. a lõpus alanud kiire tööstustoodangu kasv I kvartalis välisnõudluse toel jätkus, kasvas potentsiaalsete klientide huvi oluliselt, kirjutas Ober-Haus Kinnisvara I kvartali turuülevaates. Nende hinnangul on taas on hakatud ülevaatama kinnisvarabuumi aegseid tehnoparkide arendusi, eesmärgiga muuta neid võimalikele klientidele atraktiivsemaks, luues lisaväärtusi.

I kvartalis üürihindade stabiliseerumine jätkus ja olulist hinnamuutust üürihindadel ei toimunud. Müügiks pakutavate lao- ja tootmispindade hulk I kvartalis ei suurenenud. Võrreldes IV kvartaliga I kvartalis Harjumaal hoonestatud tootmismaaga tehingute arv ja rahaline maht oluliselt ei muutunud. Üldjuhul eelistavad praeguses turusituatsioonis ettevõtted endiselt pindade üürimist omamisele.

Tallinnas ja Harjumaal algavad uute kaasaegsete lao– ja tootmispindade üüripakkumised hinnatasemelt 3,2 €/m², vanematel pindadel alates 1,28 €r/m² ning enamik üüritehinguid toimub hinnavahemikus 2,2 – 3,2 €/m²).

Edasine lao- ja tootmispindade areng on seotud eelkõige jätkuvalt tugevneva välisnõudluse ja otseselt ekspordile toetuva majanduskasvuga. Käesoleval aastal jääb meie hinnangul üürihindade hinnatase stabiilseks ja nõudluse kasvu võib tõenäoliselt näha alles käesoleva aasta teisel poolel.

Kuna äripindade turg liigub elamispindade suhtes paari aastase nihkega, siis prognoosib kinnisvarafirma lähiperspektiivis äripindade sektoris sobivat momenti uute arendusprojektide alustamiseks.

Lao- ja tootmispindade areng on seotud tugevneva välisnõudluse, otseselt ekspordile toetuva majanduskasvu ja Skandinaaviast pärit investoritega. Lähimate kuude jooksul jäävad meie hinnangul ärikinnisvara üürihinnad stabiilseks.

Vastukaaluks majanduskasvu kiirenemisele jätkub käesoleval aastal tõenäoliselt alanud enamike kinnisvaralaenudega seotud euribori ja baasintressi tõus.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077