Autor: Jaana Pikalev • 12. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TNT Eesti käive kasvas 56%

TNT Eesti käive kasvas mullu 56% 6,397 miljoni euroni.  Ettevõtte ärikasum kasvas samuti märkimisväärselt 65% ja ulatus mullu 1,1 miljoni euroni  (17, 3 miljonit krooni). Kogu rahvusvahelise posti- ja kiirkullerfirma kontserni TNT 2010. aasta käive oli 11,3 miljardit eurot (10,4 miljardit eurot 2009. aastal).

TNT Eesti müügi- ja turundusjuht Andrus Liivand kinnitas kiirkullervedude mahtude kasvu Eestis: „2010. aastal jätkus selge suund kiirkulleriteenuste mahtude kasvamisele. Näeme selles positiivset märki pärast languse stabiliseerumist 2009. aasta 2. kvartalis. Nii lennu- kui ka maanteetranspordi mahud ja veosekäive ületasid 2009. aasta näitajad ja olid võrreldavad kahe aasta tagustega. Kasvas ka kasumlikkus, mis 2010. aastal oli kõrgem nii 2009. aasta kui ka 2008. vastavast näitajast. Sellele aitas kindlasti kaasa selge fookus kulude vähendamisele tugeva hinnasurve tingimustes,“ rääkis Liivand.

 Maailma mastaabis mõjus Liivandi sõnul 2010. aastal kiirtranspordile hästi elektroonikatööstuses majanduslanguse kiuste toimuv koduelektroonika nõudluse kasv arenevates riikides – Hiinas, Indias, Brasiilias ja Venemaal. Elektroonikatööstuse laovarude vähendamise tendents suurendas kiirtranspordi vajadust. Aprillikuised Islandi tuhapilved sundisid samas TNT-d asendama lühiajaliselt õhutransporti maanteetranspordiga.

Rahvusvahelise posti- ja kiirkullerfirma TNT 2010. aasta käive oli 11,3 miljardit eurot (10,4 miljardit eurot 2009. aastal). Käesoleval aastal viib ettevõte ellu oma 2015. aasta visiooni ja eraldab firmasiseselt kiirkullerveo ja postiteenused.

TNT grupi kiirkulleriteenuste käive kasvas mullu 13% 7,053 miljardi euroni ja kasumlikkus paranes. Postiteenuste käive kasvas 1,9% 4,293 miljardi euroni ja kasumlikkus vähenes. Ettevõte teenis kasumit 660 miljonit eurot, kiirkulleriteenustelt teeniti kasumit 180 miljonit eurot ja postiteenustelt 480 miljonit eurot. TNT Eesti käive kasvas 56% 6,397 miljoni euroni.

 TNT juhatuse esimees Peter Bakker kommenteerib ettevõtte jagamist ja 2010. aasta tulemusi: „2. detsembril 2010 teatas TNT oma nõukogu ja juhatuse otsusest valmistada ette TNT Maili ja TNT Expressi lahutamine kaheks eraldi börsiettevõtteks.

TNT Expressis oli 2010. aasta mahtude kriisieelsele tasemele jõudmise aasta, kuigi turuolud ja hinnapoliitika on olnud kogu aeg keerulised. Mitu teises kvartalis välja kuulutatud tulusuurendamismeedet on hakanud andma häid tulemusi, kuigi karm talveilm Euroopas ei ole põhjustanud mitte üksnes lisakulusid, vaid avaldanud ka negatiivset mõju Expressi tootevalikule. 2010 oli aasta, mil TNT-le tõi jätkuvat edu tärkava turumajandusega riikides rakendatav strateegia. Hiinas oli nii kindla arvu päevade jooksul kohale toimetatavate riigisiseste kui ka rahvusvaheliste saadetiste kasv hea. Pettumust valmistasid ühendamisega seotud ühekordsed kulud Brasiilias, kuid meie kindel turupositsioon Lõuna-Ameerikas on ka tulevikus suur väärtus. 2011. aasta äritulude prognoosi täitmiseks keskendub juhtkond tulusuurendamismeetmete jätkuvale rakendamisele ja ühtlasi suurendab ta jõupingutusi struktuursete kulude kärpimiseks."

Andrus Liivandi sõnul ei oma Eestis tähtsust TNT jagamine eraldi posti- ja kiirkulleriteenuseid pakkuvaks ettevõtteks, kuna siin pakutakse ainult kiirkulleriteenuseid.

2010. aastal suurendati TNTs märgatavalt ohutusmeetmeid. „TNT Express võttis kasutusele täiendavaid meetmeid, kaitsmaks oma kliente ja nende saadetisi ning oma töötajaid ja võrgustikke kirjapommide eest. Ettevõte on tugevdanud nii õhusõidukite kui ka maapealsete protseduuride turvakontrolli, sealhulgas hakanud kontrollima saadetisi kõigis riikides, kus ettevõte tegutseb. Meie kliendid on mõistnud nende meetmete vajalikkust. Alates detsembrist on TNT Eesti lennuameti poolt tunnustatud “Kokkuleppeline Esindaja”, mis annab võimaluse, peale vastava turvaprotseduuri rakendamist, lennukaup ilma vahendajateta üle anda otse lennuvedajale,“ rääks Liivand.

2011. aastal prognoosib TNT Eesti mõõdukat kasvu nii veosemahtude kui käibe osas. Jätkuvalt on fookuses kontroll kulude üle ja klientidele uute lahenduste pakkumine tugeva hinnasurve tingimustes. Jaapani maavärina tagajärjel on lühiajaliselt oodata mõnevõrra suuremat nõudluse kasvu õhutranspordis, eriti elektroonika- ja autotööstusega seotud ettevõtetes.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077