Autor: Katariina Krjutškova • 12. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siffi ja Kanajevi tülisse transiidifirma pärast sekkus  ka prokuratuur

Möödunud nädalal pidi kaks päeva arestikambris veetma ja uurijatele selgitusi andma tuntud firmade matja Silver Eensaar, sest teda kahtlustatakse transiidifirma N-Terminali Grupi nõukogu liikmena ettevõttele tahtliku kahju tekitamises.

Uurimise põhjuseks on N-Terminali kunagiste omanike Endel Siffi ja Anatoli Kanajevi vahel puhkenud tüli. Kanajev süüdistab Siffi kaasaktsionäridele kahju tekitamises ning Eensaar on mees, kes tegutseb väidetavalt Siffi huvides.

"Seal on esitatud Kanajevi ja väikeaktsionäride poolt valekaebus,“ nimetas Eensaar põhjuse, miks ta kinni peeti. Väikeaktsionär Anatoli Kanajev aga ütleb, et ei tea kaebusest ega Eensaare vahistamist.

"Eensaar teab paremini, missugused nõudeid või pretensioone esitatakse tema vastu, ja mille eest ta oli vahistatud. Aga mina ei tea seda," sõnas Kanajev. Ka Kanajevi ja väikeaktsionäre esindav advokaat Jaanus Mody lisas, et ei kommenteeri oletusi kuriteoteate osas.

Eensaar väitis, et möödunud nädalal otsiti läbi N-Terminali kontor. Eensaart kuulas üle prokurör ja tema abi süüdistuse tõttu, mis olid suunatud N-Terminal Grupi ettevõtte nõukogu ja juhatuse vastu. Eensaarele heidetakse ette, et ta on nõukogu liikmena otsustanud luua tütarettevõte N-Terminal Investi ja on selle kaudu kahjustanud ettevõtet.

Eensaar ütles, et tegu on alusetu süüdistusega. "Samad isikud on ise enamusaktsionärid, keda väikeaktsionärid süüdistavad kahju tekitamises. Mina ei kujuta ette, miks peaks keegi neist endale kahju tekitama," sõnas Eensaar. Lisaks Eensaarele on kahtlus esitatud veel ühele isikule, kuid tema andmeid ei saanud prokuratuur avalikustada.

Eensaare kirjeldatud kuriteoteade sarnaneb sisult tsiviilasjaga, mille pärast ettevõtte aktsionärid juba üle aasta kohut käivad. Prokuratuur aga ei soostunud ütlema, kuivõrd tsiviil- ja kriminaalmenetlus kattuvad. 

Tsiviilasjas süüdistavad väikeaktsionärid, et ettevõtte juhtkond on ettevõttest välja viinud Viimsis kütuseterminali omava Milstrandi aktsiaid, mille väärtuseks võib olla 60 kuni paarsada miljonit ning sularaha 13 miljonit krooni. Aktsiad tõsteti N-Terminali tütarfirmasse, kus need liikusid edasi Endel Sifiga seotud firmasse. Samasse ettevõttesse kanti ka sularaha.

Kanajev kahtlustab siiani, et Siff pole tegelikult oma osalusest loobunud ja väitis ka möödunud nädalal, et Silver Eensaar on väikeaktsionäride arvates professionaalne tankist. 

Endel Siff on N-Terminali endine aktsionär, kes müüs 2009. aastal oma osaluse N-Terminalis Silver Eensaare juhitavasse TSE Assets OÜ-le, mis omakorda kuulub Moskvasse Pestšanaja tänavale registreeritud äriühingule OOO Amarant.

Sifi sõnul on Vene investorite taga esmaklassiline firma, kes oleks aidanud Milstrandi tehnoloogiat arendanud ja käivet toonud, kuid Kanajev purustas oma käitumisega kõik plaanid. 

Samas hoidis Siff ka möödunud nädalal salapäraste vene partneritest rääkides suu lukus. "Vene ettevõtetel pole populaarne investeerida Eestisse. Kui te hakkate sellega hüppama ja kellama ja võivad Vene seltsimeestel tulla probleemid," sõnas Siff.

Siff aga väidab, et on kaudselt Eensaare vahistamisega kursis, kuid on õnnelik, et tänaseks on ta selles firmas oma osaluse maha müünud. Teisalt räägib Šiff, et kriminaalmenetlus algatati võib-olla tänu sellele, et lobistidel ehk väikeaktsionäridel jätkus sidemeid ja kontakte asja ära tegemiseks.

Seoses Sifi osaluse müügiga N-Terminali juhatuse liikmeks saanud Tõnis Bittman soovib samuti teada, millest on tekkinud prokuratuuri kõrgendatud huvi selle vaidluse vastu, et lisaks tsiviilasjale algatati ka kriminaalmenetlus.

"Kui üldse millestki saaks rääkida, oleks tsiviilasjaga tegemist," väitis Eensaar. Tema hinnangul kasutavad väikeaktsionärid kuriteoavaldust kohtu survestamiseks. 

Soraineni advokaadi Carri Ginteri sõnul tuleb ikka aeg-ajalt ette, et tsiviilvaidlused ja kriminaaluurimised kulgevad üheaegselt. Ginter ütles, et kohtus käimise kõrvalt kasutatakse kuriteoteate esitamist enamjaolt survevahendina. "Minu praktikas pole see kuhugi välja viinud," lisas Ginter. Samas ei välistanud ta, et mõnel korral võibki olla tegu kuriteoga. Äripäev küsis Ginterilt kommentaari, kui eksperdilt. Ta ei ole kõnealuse vaidlusega seotud.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077