Autor: Jaana Pikalev • 12. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohkem kui pooled ettevõtetest ei usu palgatõusu sel aastal

PMG Baltics OÜ küsitletud Eesti ettevõtjad on tööhõive ja töötajate palgakasvu suhtes optimistlikumad kui aasta tagasi, kuid rohkem kui pooled ei  kavatse sel aastal palku muuta.

Märtsis läbiviidud uuringus "Majanduse Pulss 2011" küsis KPMG ettevõtlussektori otsustajatelt arvamusi Eesti majanduskasvu väljavaadetele, eurole, välisinvesteeringutele, aga ka ettevõtete palga- ning personalipoliitikale käesoleval aastal.

"Ettevõtjad on praktikud, kes hoiavad majandusel sõna otseses mõttes kätt pulsil. Seetõttu tuleb võtta tõsiselt nende vaateid Eesti majanduse käekäigule. Võrreldes läinud aastaga on näha optimismi suurenemist, kuid siiski on tunda ettevaatlikke noote. Majanduselu otsustajate vaated tänavusele SKP kasvule jagunevad laias laastus kaheks: 50 protsenti usub 4-6-protsendilist kasvu ning 47 protsenti 1-3-protsendilist SKP suurenemist. Tööstussektoris nähakse kõige suuremat majanduskasvu panustajat? nii arvab tervelt 80 protsenti vastanutest," kommenteeris uuringut KPMG Baltics OÜ partner ja juhatuse esimees Andris Jegers.

KPMG Baltics OÜ partner ja juhatuse liige Andres Root sõnas, et veidi paremad makromajanduslikud ootused peegelduvad ka ettevõtete tasandil. "Vastanutest 28 protsenti plaanib tänavu töötajate arvu suurendada ning vaid seitse protsenti vähendada. Üle poole vastanutest ei kavanda tänavu oma firmades palgamuutusi, kuid 43 protsenti kavatseb palku tõsta. Oluline on ka tõdemus, et ligi pooled vastajad märkisid, et peavad praegu ettevõtte tasandil kõige tähtsamaks strateegiaküsimustele keskendumist."

Ettevõtete väljavaated:    * Vastanutest 63 protsenti ei kavanda tänavu töötajaskonnas olulisi muutusi, kuid 28 protsenti plaanib tänavu töötajate arvu suurendada; seitse protsenti vähendada.

    * Üle poole vastanutest (56 protsenti) tänavu oma firmades palgamuutusi ei kavanda, kuid 43 protsenti kavatseb palku tõsta.    * Vaatamata tööpuudusele valitseb ka tööjõupuudus: vabadele töökohtadele sobivad vaid mõned üksikud kandidaadid või on kvalifitseeritud tööjõu leidmine keeruline (kokku 93 protsendi arvamus).    * Vastajatest 46 protsendi märkis, et peavad praeguses majandusolukorras ettevõtte tasandil kõige tähtsamaks strateegiaküsimustele keskendumist. 22 protsenti arvab, et tuleks laiendada tegevust uutesse ekspordi sihtkohtadesse ning 21 protsenti, et peaks viima kulubaasi jätkusuutlikule tasemele.    * Ettevõtetel tuleb keskenduda põhitegevusele, kuid vastates küsimusele, mis funktsiooni peaks ettevõte eelisarendama, siis 51 protsenti märkis müügi ja turunduse. IT sai 14 protsendi poolehoiu osaliseks; järgnesid riskijuhtimine ja sisekontroll ning uurimis- ja arendustegevus üheksa protsendiga.Allikas: KPMG

.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077