Autor: Jaana Pikalev • 11. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubavahetuse puudujääk suurenes

Tänavu veebruaris kasvas kaupade eksport 34% ja import 45% eelmise aasta sama kuuga võrreldes. Impordi kiirem kasv võrreldes ekspordiga suurendas ka kaubavahetuse puudujääki, teatas statistikaamet.

Veebruaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 843 miljoni euro (13,2 miljardi krooni) väärtuses ja imporditi Eestisse 885 miljoni euro (13,8 miljardi krooni) eest. Kui 2010. aasta teisel poolel oli ekspordi kasv igas kuus suurem kui impordi kasv, siis 2011. aasta kahel esimesel kuul on impordi kasvutempo ületanud ekspordi oma. See on üheks märgiks sisenõudluse taastumisest, samas suurendab see ka kaubavahetuse puudujääki.

Kui 2010. aasta veebruaris oli kaubavahetuses ülejääk 20 miljonit eurot, siis tänavu veebruaris oli puudujääk 42 miljonit eurot. Suurim puudujääk tekkis veebruraris kaubavahetuses Saksamaa ja Leeduga (vastavalt 59 ja 33 miljonit eurot). Seevastu kahe tähtsama partnerriigi Rootsi ja Soomega oli kaubavahetuse bilanss positiivne ? Rootsiga oli kaubavahetuse ülejääk 45 miljonit eurot ning Soomega 16 miljonit eurot.

Ekspordis oli Euroopa Liidu (EL27) osatähtsus 67% ning euroala (EA17) osatähtsus 30% kogu Eesti ekspordist. Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (18% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (15%) ja Venemaa (10%). Võrreldes 2010. aasta veebruariga suurenes kõige enam eksport Rootsi (1,9 korda), Venemaale (71%) ja Hiinasse. Rootsi ja Soome eksporditi enim elektriseadmeid, Venemaale mehaanilisi seadmeid, Hiinasse mineraalseid kütuseid.

Import Euroopa Liidust moodustas veebruaris 76% ja euroalast 35% kogu Eesti impordist. Kõige enam kaupu imporditi Soomest ja Rootsist  (mõlema osatähtsus 12% Eesti koguimpordist), järgnesid Saksamaa ja Venemaa (mõlema osatähtsus 11%). Aastaga on kaupade sissevedu Rootsist kasvanud kaks korda ning Saksamaalt 46%. Rootsist ja Soomest imporditi peamiselt elektriseadmeid, Saksamaalt rauda ja terast ning Venemaalt mineraalseid kütuseid (sh bensiin).

Eestist eksporditi veebruaris enim masinaid ja seadmeid (29% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (sh bensiin, põlevkiviõli ja elektrienergia) (17%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (8%). Masinaid ja seadmeid eksporditi 2,3 korda rohkem kui eelmise aasta veebruaris. Oluliselt suurenes ka metallide ja metalltoodete (65%) ning puidu ja puittoodete eksport (26%).

Veebruaris imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (25% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (19%) ning metalle ja metalltooteid (10%). Võrreldes möödunud aasta veebruariga kasvas masinate ja seadmete import 1,8 korda. Oluliselt suurenes ka metallide ja metalltoodete ning transpordivahendite sissevedu.

Jaanuariga võrreldes suurenes veebruaris kaupade eksport 3%, import aga vähenes 2%.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077