Autor: Jaana Pikalev • 8. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurte laopindade turul põud

Eestis ei ole saada suurt ja kvaliteetset laopinda, rääkis hiljuti otsingud läbi teinud OÜ Logistika Pluss juhataja Toomas Orutar.

Sama kinnitab ka kinnisvara vahendaja ASi Rime Kinnisvara äripindade atesteeritud maakler Mauri Linnas, kelle sõnul vastab logistikaettevõtte juhi väide tõele, sest majanduslanguse tingimustes ei ehitatud uusi ladusid juurde. Ka laoparkide haldaja Riigiressursside Keskuse müügi- ja turundusjuht Jarno Sild tõdes, et korraliku pinna otsimiseks kulub praegusel ajal pool aastat või rohkem.

Selle aasta alguses lõi Logistika Pluss oma äri piltlikult öeldes kaheks, kuna hakati pakkuma teenust Rootsi suurkontsernile ja tema tarnijatele – loodi jaotuslogistika äriüksus ja tööstuselektroonika äriüksus. Selle tulemusena tuli ettevõttel lisaks rentida 8000 ruutmeetrit laopinda. Orutari sõnul polnud lisapinna leidmine kaugeltki roosiline, sest ettevõtte kaardistatud vajadused praakisid hulga pakkumisi välja.

"Eestis ei ole suuri kvaliteetseid laopindu saada! Tänassilma tehnopargis võib-olla isegi on, aga seal mängivad lepingutingimused rolli. Saada on vaid selliseid 100-2000ruutmeetriseid pindu," rääkis Orutar oma kogemusest ladustamiskonverentsil "Laoseis 2011". Kuna firma haldusjuht külastas peaaegu kõiki kinnisvarafirmade pakutud objekte, on Orutar veendunud, et olukord on nukker.

"Pakuti kõiki jubedaid pindu, ka kasvuhoonetaolisi," ütles Orutar ning visualiseeris pakkumisi piltidega, mis saalitäie konverentsirahvast naerma ajas. Piltidel oli laopinnaks pakutud nii garaaži, esinduslikku kontorihoonet, vanu tootmishooneid kui ka vundamenti, millel veel hoonet peal polnudki.

Lepingutingimused pole kõige paremad

Lisaks lao suurusele hoidis Logistika Pluss kinni ka tulevase pinnale seatud lepingutingimustest. "Paljude pindade pakkujad on rahvusvahelised fondid, kes on näiteks betoonkasti ära ostnud, nemad olid läbirääkimistes kõige vähem paindlikud, alla viie aasta ei olnud nõus pinda rendile andma," kirjeldas Orutar. Ta lisas, et viis aastat on aga ettevõttele laopinna rentimise jaoks liiga suur äririsk. "Selle aja jooksul võib mõni suurklient oma tootmise ära kolida näiteks," tõdes ta. Samuti polnud fondidega võimalik hinnas tingida, sõnas logistikafirma juht.

See-eest kiitis Orutar Eesti firmasid, kes laopindu rendivad. "Nendega oli positiivne läbi rääkida, saime maandada mõlemapoolseid äririske," tunnistas ta ja lisas, et nendega oli ka lihtsam hinda tingida.

Ülepaisutatud kommunaalkulud. Analüüsis tõi Orutar välja tabeli Tallinna piirkondadest, kuhu ja milliseid pindu neile pakuti. Kõige suuremad erinevused olid kommunaalkuludes pinna ruutmeetri kohta. Selle kommentaariks ütles Orutar, et pakkumistes näidati kommunaalkulude puhul ekslikke andmeid, millega reaalselt kalkulatsioonis arvestada ei saanud.

Kokkuvõtteks ütles Orutar, et sõlmis laopinna rendilepingu ettevõttega, kes oli läbirääkimistes ja koostöös kõige paindlikum, ning soovitas ka teistele seada laopinna otsingutes olulisele kohale paindlikkuse tingimus.

Masu pidurid hakkavad järele andma

2010. aastal ja eriti aasta teisel poolel kasvas huvi lao- ja tööstuspindade vastu silmanähtavalt. RRK Logistikapargid sõlmis 2010. aasta jooksul Paldiskis, Maardus ja Tallinnas Liival asuvates lao- ja tööstuskompleksides uusi üürilepinguid kokku mahus üle 19 000 ruutmeetri.

Selle aasta alguses on aktiivne huvi lao- ja tööstuspindade vastu jätkunud.RRK Logistikaparkide müügi- ja turundusjuht Jarno Sild. Tema sõnul on selle aasta alguses aktiivne huvi lao- ja tööstuspindade vastu jätkunud.

Jaanuari-veebruari jooksul on välja üüritud pindu kokku ligi 6500 ruutmeetrit ja näiteks Tallinnas asuva Liiva Keskuse 47 000 ruutmeetri suuruses laokompleksis on jäänud veel viimased üksikud pinnad suurusega 2400 ja 500 ruutmeetrit.

Turundusjuhi sõnul on tingitud suur nõudlus sellest, et paljud ettevõtted, kes majanduslanguse tingimustes lükkasid, uue pinna vajaduse otsuseid edasi, on nüüd aktiivselt uusi ladusid otsimas. Samas tõdes Sild, et laopinna rendihinnad on sel aastal näidanud väikest tõusutrendi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077