Autor: Jaana Pikalev • 8. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amet ja inspektsioon kontrollivad pakendiettevõtteid

Maksu- ja Tolliamet ning Keskkonnainspektsioon alustasid koos pakendiettevõtete kontrollimist, et selgitada pakendijäätmete taaskasutamise kohustuse ning pakendiaktsiisi seaduse täitmist. 119 ettevõtte puhul on tekkinud kahtlus, et nad ei ole pakendijäätmete taaskasutamise kohustust korrektselt täitnud. 

Riigipoolse järelevalve tugevdamiseks moodustasid Maksu- ja Tolliamet ning Keskkonnainspektsioon ühise töörühma, mille ülesanne on koordineerida järelevalveasutuste kontrollitegevusi.

Pakendiseaduse kohaselt peavad ettevõtjad kindlaksmääratud koguse pakendeid ja pakendijäätmeid kokku koguma, taaskasutama, selle üle arvestust pidama ning andmed riiklikule pakendiregistrile esitama. Ettevõtja võib need kohustused kirjaliku lepingu alusel delegeerida ka akrediteeritud taaskasutusorganisatsioonile.

Maksu- ja Tolliamet ning  Keskkonnainspektsioon analüüsisid Eesti residendiks olevate äriühingute tegevuse tulemusel kahel viimasel aastal tekitatud pakendijäätmete koguseid tegevusalade lõikes. Analüüsi keskmisi näitajaid võrreldi iga pakendiettevõtja poolt pakendiregistrile ja Maksu- ja Tolliametile esitatud andmetega. 119 ettevõtte puhul tekkis kahtlus, et nad ei ole pakendijäätmete taaskasutamise kohustust korrektselt täitnud.

Andmete täpsustamiseks saatis Maksu- ja Tolliamet ettevõtetele 6. aprillil märgukirja, milles palub üle kontrollida pakendiseaduse aruandekohustusega seonduvad andmed ning teha vajadusel vastavad parandused. Ühtlasi tuletatakse ettevõtetele meelde pakendiseaduses sätestatud nõudeid.

Järelevalveasutused analüüsivad märgukirjade mõju ning vajadusel teevad järelkontrolli. Rikkujate suhtes kohaldatakse seadusega lubatud sunnivahendeid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077