Autor: Birjo Must • 24. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistikas terendab palgaralli

Mahtude kasvades vajavad ettevõtted üha enam logistikaspetsialiste rohkema töö tegemiseks. Häid käsi aga leiab napilt.

"Praegu on keeruline häid spetsialiste leida, kuna otseselt logistika valdkonnaga seotud inimesi tundub vähe olevat. CV-sid laekub küll, aga ainult kümnest üks tekitab tunde, et äkki on seal midagi taga ka," kurtis Hellmann East Europe OÜ juhatuse esimees Urmas Palk.

Praegu otsitakse ettevõttesse logistik-ekspediitorit, kelle ülesandeks on ekspedeerimisteenuste korraldamine, kliendibaasi haldamine ja koostööpartneritega suhtlemine. "Esialgu proovime leida ühe ning kui kaks või kolm kandidaati osutuvad headeks, siis võtame kohe kõik," rääkis Palk.

Palgi kinnitusel kirjutavad väga paljud kandidaadid, et on näiteks ehitajad olnud ja tahaksid nüüd midagi muud proovida. "Meil pole aga aega kedagi välja õpetada. Inimene peaks tulema ja teadma, mis ta teeb," selgitas ta.

Balbiino ASil esineb sama mure, sest kaubamahud kasvavad ja olemasoleva ressursiga enam hakkama ei saada. Ettevõtte logistikakeskuse juhi Raivo Roolaiu sõnul otsitakse praegu inimesi külmlao juhataja ja logistikakeskuse assistendi ametikohale.

"Ausalt öeldes see lihtne ei ole, kuna üldjuhul on headel meestel alati töö olemas. Kui just häid inimesi koondatud pole, siis ega neid endiselt saadaval ei ole," lausus Roolaid.

CV-Online keskkonnast leiab ka Krimelte OÜ töökuulutuse, kes otsib korraga nii kogemustega tarneahela- kui ka ostujuhti.

Ettevõtte personalidirektor Anu Ind kommenteeris, et Krimelte struktureerib ja korrastab praegu ostuvaldkonda, mistõttu otsitakse nii uuele kui ka olemasolevale ametikohale inimesi. Indi kinnitusel ei ole sobivaid spetsialiste laiemalt kunagi lihtne leida olnud ning ta ei tookski logistikavaldkonda eraldi esile.

Juhtide ootused kõrged. Logistika valdkonna töökuulutustes paistab silma, et kõige tähtsamaks kriteeriumiks peetakse töökogemust. Nõutav on ka vähemalt kahe võõrkeele oskus ja hea organiseerimisvõime. Erialane haridus annab pigem lisaväärtuse ning toetab eelnevat.

"Kõige olulisem nõudmine on töökogemus. Loomulikult peab olema vähemalt keskharidus, kuna vaja on kirju kirjutada ja inimestega suhelda ning ei saa emakeele õpetaja kõrval olla," kommenteeris Palk.

Lisaks erialasele kogemusele ja haridusele soovivad juhid palgata inimesi, kes omavad teadmisi ka ettevõtte tegevusvaldkonnast. Roolaiu hinnangul ongi Balbiinosse raske leida kogemustega inimest, kes oleks toiduainetööstuses olnud. "Kindlasti pean oluliseks ka suutlikkust erinevate olukordadega kohaneda ja oma töövaldkonnas protsesse ringi muuta," lisas Roolaid.

Ind selgitas, et kuna ligi 95% Krimelte toodangust läheb eksporti, tegutsetakse globaalselt ning vajatakse rahvusvahelise kogemuse ja hea keeleoskusega spetsialiste, kellel oleksid ka tööks vajalikud erialateadmised. "Meie ootused ning vajadused on päris parajaks pähkliks, mistõttu hea erialaspetsialist omas valdkonnas ei pruugi olla piisavalt hea meie jaoks," rääkis Ind.

See, et tööpuudus on üleval, ei aita minu arvates küll ühegi nurga pealt.Eesti Posti logistikajuht Ansi Arumeel

Vajadus sinikraede järele kasvab. Palgi kinnitusel napib logistika valdkonnas praegu ikkagi töökorraldajaid või ekspediitoreid. "Iga firma nimetab neid isemoodi, kuid peame silmas neid, kes suhtlevad kliendi ja vedajatega ning koostavad ja kontrollivad arveid," selgitas Palk.

Tulevased värbamisplaanid sõltuvad Palgi sõnul sellest, kuidas äri läheb. "Kuna meie firma alustas masu ajal, siis siiamaani töömaht järjest kasvab. Töökäsi napib ja kui nii edasi läheb, siis loomulikult otsime juurde."

Roolaid märkis samuti, et uute töötajate vajadus sõltub ka väga palju n-ö tarbijakäitumisest ehk kuidas kaubamahud muutuvad. "Kui ikka inimesed rohkem ostavad ja maht kasvab, siis ega lõputult ei saa seda inimeste arvelt teha ja tuleb ka lisainimesi juurde võtta," rääkis Roolaid.

Kindlasti on meil sel juhul tarvis komplekteerijaid, peamiselt siis sinikraesid, lisas ta.

NUMBER:-kordseks kasvas 2010. aasta lõpuks logistikute tööpakkumiste arv

3

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077