Autor: Tea Taruste, kaasautor • 16. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Transpordihangete keskkondade valik laieneb kiirelt

Viimased aastad on toonud iga aasta juurde uue transpordihangete keskkonna. Keskkondade haldajad kinnitavad, et läbi portaalide transporditeenuse otsimise ja pakkumise trend on kiiresti kasvav.

Tänavu aasta alguses alustas tegevust Veoportaal.ee, eelmise aasta alguses tehti esimesed tehingud Veokorraldaja.ee abil. Viimasest kinnitati, et portaali kasutamine transporditeenuse otsimiseks on väga kiiresti kasvav. Tänavuse aasta kahe esimese kuuga on portaali küastatavus kasvanud 65%.

Internetikataloogist Neti.ee leiab transpordihangete pakkujate nimekirjast neli portaali. Teeme ülevaate ja võrdleme neist kahte ning lisaks Veoportaalist, mis ei ole veel neti.ee nimekirja jõudnud. Seal nimekirjas on ka Hange.ee. Ajalooliselt võiks seda keskkonda pidada vanimaks transpordihangete keskkonnaks, kuna on tegutsenud juba ligikaudu seitse aastat. Ja kuigi selle aja jooksul on keskkonnas registreerunud juba 2164 transpordifirmat ei ole portaali haldava OÜ Glorius Trade omaniku Priit Pärli väitel tegemist transpordihangete keskkonnaga. 98% on keskkonnas ehitusteenuste hanked ja vaid 0,21% transpordihanked. „Transport pakub ehitushankele vaid lisandväärtust,” ütleb Pärli. Kui keegi soovib ehitada ja on vajadus ka materjalide vedamiseks, siis ei jää transpordi puudumise tõttu ehitus katki, selgitab Pärli.

Samuti oleme võrdlusest kõrvale jätnud ka Eshipper keskkonna. Tegemist ei ole enam pelgalt vedude vahendamise keskkonna, vaid vedude haldamise keskkonnaga, mistõttu on oma lahendustelt teistest väga erinev. Kindlasti on soovitav selle keskkonnaga tutvuda ettevõtetel, kes otsivat lihtsat ja soodsat võimalust ettevõtte vedude juhtimise infossüteemi loomiseks.

Vedu24Asutatud: 2007

Registreeritud kasutajad: ligi 2000 (1/4 välisfirmad)Hinnapäringuid 2010. aastal: ligi 12 000Portaali keskmine unikaalne külastajate arv päevas: ligi 500

Vedu24 pakub võimalust saata ja võtta vastu transpordihinnapäringuid, ehk soove vedude korraldamiseks ja infot vabast kaubaruumist. Keskkonnas saab saata hinnapäringu üheaegselt sadadele transpordifirmadele, mis kuuluvad Vedu24 andmebaasi.

Päringute saatmiseks ei pea olema registreeritud kasutaja. Registreeritud kasutajad saavad aga määrata kindlaks oma piirkonna (Skandinaavia, Lähis.Ida jne) ja transpordiliigi (kallurvedu, puksiirvedu jne) eelistused.Lisaks on võimalik enda firma esile tõsta nii transpordifirmade nimekirja juures, kui ka esilehel. Keskkonnas saab tutvuda ka transpordivaldkonna tööpakkumistega, uudistega jne. Nii info saamine, kui ka hinnapäringute saatmine ja vabadest kaubaruumidest teada andmine on tasuta. Tasuline on ainult reklaam.

VeokorraldajaAsutatud: 2010

Registreeritud kasutajad: 625Hinnapäringuid päevas: 200-300Veokorraldaja viib transporti vajava kauba omaniku kokku transporditeenust pakkuvate firmadega. Samuti on võimalik kõiki portaali kasutajaid teavitada vabast kaubaruumist. Teenuse vajaja ja pakkuja kokkuviimine toimub portaalist saadetud meilipäringu teel kõikidele registreerunud firmadele. Päringuid on võimalik ka filtreerida sobivate suundade järgi. Teenus on tasuta. Tasuline on ainult reklaami avaldamine.

VeoportaalAsutatud: 2011

Portaalis on reaalajas üleval informatsioon juba toimuvate või toimuma hakkavate vedude, vabade koormaruumide, veograafikute, veohindade ning kasutatavate transpordivahendite kohta. Sobiva vedaja või veose leidmisel tuleb pakkujaga ühendust võtta portaalis kuvatud kontaktandmete kaudu.Teistest sarnastest portaalidest eristab Veoportaali renditarkvara tunnuset olemasolu. Tarkvaraarenduse kontseptsioon eeldab, et tegemist ei ole infokataloogi ega pakkumiste ja päringute vahendamisega, vaid tarkvaraga, kus uuendatakse pidevalt enda andmeid.Veoportaalis ei avaldata reklaami (bannerid, klipid, artiklid jne), kuna need võiksid mõjuda pärssivalt muudele kasutajatele (konkurentidele) ja võib neid häirida sedavõrd, et loobutakse keskkonna kasutamisest.Registreeritud kasutajale maksavad portaali teenused sõltuvalt paketist keskmiselt 7 eurot kuus. Esimesed kolm kuud on portaali kasutamine tasuta.

Autor: Tea Taruste

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077