Autor: Rivo Sarapik • 14. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: kuidas veok salakütuse veoks ümber ehitati

Veebruaris tabas tollikontrolli Pärnu liikuv rühm Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel kütuse salakaubaveoks ümber ehitatud veoki.

Aktsiisialuste kaupade kontroll on tollikontrolli üksuste põhilisi ja alanud aastal ka üks prioriteetsemaid tegevusi. Liikuvkontrolli üksused on tänavu kahe kuu jooksul kokku üle Eesti läbi viinud 1450 kontrolli, mille käigus avastati 48 rikkumist.

Teiste seas peeti kinni veoauto DAF, mille välisel vaatlusel ei saanudki ametnikud kohe aru, et tegemist võib olla kütuse salakaubaveoga, sest veok näis tendiga kaetud tavalise autona. Lähemal kontrollimisel avastati veoki lastiruumis asunud kaks suurt omavalmistatud metallist mahutit, mis olid omavahel paralleelselt ühendatud. Mahutid olid täis diislilõhnalist vedelikku.

Lisaks asusid haagises veel kaks tühja 1000-liitrist plastmahutit. Kokku mõõdeti kütuse koguseks 30 000 liitrit. Mingisuguseid dokumente veokijuhil kütuse kohta esitada ei olnud, seepärast peeti kütus kinni ja algatati menetlus asjaolude selgitamiseks. Samas tekkis kahtlus, et see konkreetne veok ei ole niisuguse laadungiga Eestisse esimest korda saabunud. 

Samasugune ebaselge päritolu ja sihtkohaga kütuseveok avastati ka märtsi alguses. Seekord oli skeem mõnevõrra teistsugune. Kütuse veoks kasutati tsisternautot, kuid kaasasolevad dokumendid äratasid kahtlust. Nimelt esitas veokijuht liikuvkontrollile Eesti-sisese saatelehe. Arvestades kontrolli läbiviimise asukohta oli alust kahelda, et tegelikult saabus kütus alles äsja Läti poolelt. Peagi leidsid ametnikud sõidukist teised saatedokumendid, millest nad oma kahtlusele kinnitust said. Kokku oli selles tsisternis kütust ligi 31 000 liitrit.

Mõlema juhtumi juurdlus on pooleli.

Sarnaselt kütusele on väga ahvatlev salakauba objekt ka sigaretid. kahe kuuga avastasid liikuvad tollikontrollirühmad kolm suuremat sigarettide salakaubaveo juhtumit. Kokku leiti nende juhtumitega seonduvalt 340 600 Vene maksumärkidega salasigaretti. Veoks kasutati nii sõidu- kui ka pakiautosid. Kõigi juhtumite puhul on ühine see, et sigarettide peitmisele kurjategijad väga palju aega ei kulutanud, see tähendab, et loodeti kergelt läbi pääseda. Kõige levinumaks sigaretimargiks eelpool nimetatud juhtumite puhul oli More, aga tuua üritatakse ka Magnat ja Arktikat.

Kokku on lõunapiiri lähedastel maanteedel viimaste kuude jooksul avastatud üle 800 000 sigareti ja ligi 60 tonni kütust.

Kütuse salakaubaveoks ümber ehitatud veok.
Foto: Maksu- ja Tolliamet
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077