Autor: Jaana Pikalev • 8. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadam ja Vopak E.O.S laiendavad vedellastiterminali

ASi Tallinna Sadam nõukogu nõustus ettevõtte juhatuse ettepanekuga rajada Muuga sadamasse AS Vopak EOS tarbeks täiendav vedellasti mahutipark kogumahutavusega 400 000 m3, mis võimaldaks täiendavalt käidelda kuni  5 000 000 tonni naftasaadusi aastas.

ASi Tallinna Sadam nõukogu esimehe Neinar Seli tähendusel on AS Vopak E.O.S. viimaste aastate jooksul teostanud käideldavate kaubamahtude säilitamiseks ja kasvatamiseks suuremahulisi arenguinvesteeringuid.  „Treideritele ja kaubaomanikele kvaliteetse teenuse pakkumiseks vajab terminal täna eelkõige täiendavat mahutiparki produktide hoiustamiseks ja blendinguks ning täiendavat kairessursi VLCC tankerite laadimiseks/lossimiseks,“ lausus Seli.

AS Vopak E.O.S. on suurim iseseisev terminalide operaator Baltimaades ja suurim ASi Tallinna Sadam kaubaoperaator. AS Vopak E.O.S. kuulub Royal Vopaki kontserni (80 terminali 31 riigis), mis on iseseisev ülemaailmne liider vedelate ja gaasiliste kemikaalide ja naftasaaduste töötlemise ja hoiustamise valdkonnas. Eestis opereerib AS Vopak E.O.S. täna kolme kaasaegse terminaliga, mille mahutite kogumaht on 951 000 m3. Terminalid asuvad Muuga sadamas (Pakterminal), Irus (Trendgate) ja Maardus (Termoil) ning on ühendatud Muuga sadamaga kaidega torujuhtmetega.

2010. aastal käitles Vopak E.O.S. üle 19 mln tonni kaupa, mis moodustab ca 52% kogu Tallinna Sadama poolt eelmisel aastal käideldud kauba mahust ja ca 75% kogu käideldud vedellasti mahust. Vopaki kauba ümberlaadimiseks oli eelmisel aastal vastu võetud 364 laeva.

Muuga sadamas ja ümbruses on tänaseks jäänud ainukeseks vedellasti terminali rajamiseks sobivaks alaks nn Lonessa territoorium sadama lääneosas. Nimetatud alal on kehtestatud vedellasti rajamist võimaldav detailplaneering ning väljastatud vastav ehitusluba. Rajatava terminali pindala oleks 20 ha.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077