Autor: Rivo Sarapik • 1. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heaolu Soome majutab võõrtöötaja konteinerisse

Keegi ei hoia silma peal, kuidas elavad Soomes halvasti tasustatud võõrtöölised. Halvimal juhul elavad riigis laevu ja maju ehitavad laodudes, tootmishoonetes või isegi konteinerites.

"See on firmadele konkurentsieelis. Nii surutakse hindu alla. 20 töölist kahetoalises korteris, töötavad 12tunnistes vahetustes. Kui kümme meest magavad, kümme töötavad," kommenteeris YLEle Turu laevatehasest koondantud Soome ehitaja. Laevatehas ehitas viimastel aastatel maailma silmapaistvamaid kruiisilaevu ning annab tööd ka eestlastele.

Kasinad töö- ja elutingimused ei ole aga vaid laevatehase eripära, vaid levinud ka riigis teistel sarnastel objektidel ja tehastes.

Turu laevatehase stjuuard Jari Aalto on enda sõnul sekkunud, kui alltöövõtjate töötingimused selleks vajaduse annavad - näiteks töötajad hurtsikutesse majutatakse. Samas ei kaeble välistöötajad tema sõnul elamistingimuste üle, kurdetakse vaid siis, kui tingimused on tõesti kehvad ning ületundide eest pole palka saadud.

"Inimesi pannakse elama tööstushoonetesse, isegi talvel. Samuti majutatakse neid tootmistes ja vabrikutes. 10-20 inimest majutatakse kahetoalisse korterisse, kusjuures igaühelt võetakse täisüüriraha. Niiet tööandja teenib hästi ka üürirahadega."

Soome seadusandlus on jõuetu elutingimuste osas, kui palju inimesi ühel pinnal elab, ei kontrolli keegi. Soome Immigratsiooniamet küll jälgib ühele pinnale registreeritud inimeste arvu, kuid ei saa samuti midagi ette võtta.

Janne Vainio, metallitöötajate ametiühingu esindaja kommenteeris, et seadus ei kohusta elamistingimusi kontrollima. "Elamistingimused ei ole 2000. aastatel meie tööstusobjektidel alati kõige humaansemad olnud." Tema sõnul saavad ettevõtted, mis pakuvad kasinaid elamistingimusi odavale tööjõule, ausate ettevõtete ees konkurentsieelise.

"Meil on Soomes palju tööstuslikku tootmist, millega seotud alltöövõtjad. Inimesi majutatakse ehitusplatsidele konteineritesse, mis pole elamiseks mõeldud. Neil pole isegi kanalisatsiooni."

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077