Autor: Rivo Sarapik • 15. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lennujaamas töötavate tausta hakkab kontrollima kapo

Välismaalaste seadus sai põhiseaduskomisjonis muudatusettepaneku, mille järgi hakkab lennujaamatöötajate turvakontrolli tegema kaitsepolitseiamet.

„Möönan, et sellel muudatusel ei ole eelnõu algtekstiga  just palju kokkupuudet ja pintsakule  sai otsekui teise mantli nööp ette õmmeldud. Aga Tallinna Lennujaama turvalisus ei tohi selle tõttu kannatada, et   vastavat eraldi eelnõud ei oleks järgmisel nädalal oma tööd  lõpetav Riigikogu jõudnud enam vastu võtta,” ütles põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde.

Vastav muudatus on välja töötatud, lähtudes EL uutest nõuetest lennundusjulgestusel ja vajadusest see regulatsioon kiiresti kehtestada, teatas riigikogu pressitalitus.

Taustakontroll hindab isiku sobilikkust lennuvälja või kopteriväljaku julgestuspiirangualale (ilma saatjata) pääsemiseks, õhusõiduki meeskonnaliikme sertifikaadi või tunnistuse saamiseks ja lennundusjulgestusalaste ülesannete täitmiseks.

Taustakontrolli raames  kontrollitakse inimese isikusamasust ja isiku võimalikku kantust  karistusregistreisse kõikides elukohariikides, kus isik on eelneva viie aasta jooksul elanud püsivalt vähemalt kuus kuud. Samuti kontrollitakse isiku töökogemust, haridust  ja nn lünki ehk riigist eemalviibimist enam kui 28 päeva.

Eelnõu kohaselt viib taustakontrolli läbi kaitsepolitseiamet, mis samas ei langeta

isiku taustakontrolli läbimise või mitteläbimise kohta lõplikku otsust, vaid edastab taustakontrolli  tulemused lennuametile või lennuvälja või kopteriväljaku käitajale või lennuettevõtjale, kellele on isik, kelle suhtes kontrolli tehakse, nõutud dokumendid esitanud. Lõpliku otsuse tegemisel lähtutakse kaitsepolitseiameti taustakontrolli tulemustest. 

Välismaalaste seaduse muutmise seaduse eelnõu ( 901 SE) esmane eesmärk on kehtestada ühtne menetlus viisamenetluste vaidlustamisel. Viisaeeskirjast tulenevalt peavad liikmesriigid tagama välismaalasele viisa andmisest keeldumise, viisa tühistamise ja viisa kehtetuks tunnistamise otsuse vaidlustamise võimaluse. Seaduse teine eesmärk on viia riigisisene õigus kooskõlla pikaajalise viisa määrusega osas, mis puudutab pikaajalise viisa kehtivusaega ning pikaajalise viisaga kaasnevat liikumisvabadust.

Eelnõu on Riigikogu täiskogus teisel lugemisel 16. veebruaril ja kolmandal lugemisel 23. veebruaril.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077