Autor: Rivo Sarapik • 11. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas libedaga ohtlikust avariist pääseda?

Veebruar ja jaanuar tõid mitu raskete ja üliraskete tagajärgedega liiklusõnnetust. Asulavälistel teedel toimunud kokkupõrgetel on enamusel juhtudel üheks osalejaks kas kaubik või veel suurem sõiduk.

Politsei tuletab autojuhtidele meelde, et muutlike ilmaoludega tuleb sõitu alustades ning ka sõidu ajal teeolusid hinnata ja valida neile vastav ohutu käitumine. 

Riho Tänak Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonnast ütleb, et õnnetuse ära hoidmiseks saab mõndagi teha juba enne sõidu alustamist. „Kuna üle 90% infost teel toimuva kohta saame silmadega, tuleb nähtavus hoida võimalikult hea. See tähendab kõigi aknaklaaside jääst või härmatisest puhastamist, kojameeste korrasoleku kontrolli, tulede puhastamist, vajadusel reguleerimist ning kindlasti õiget kasutamist, et nähtaks ise, kuid ei pimestataks vastutulijat,“ rääkis Tänak.

Teel olles on Tänaku sõnul oluline valida ohutu kiirus ja sõiduvõtted ning jätta endale piisavalt aega ohuolukorras hoo peatamiseks. „Talvesõiduoskus ei teki iseenesest, mistõttu on mõistlik kas üldiseks liikluseks suletud alal või selleks spetsiaalselt ehitatud rajal libedasõitu proovida. Nii saab selgeks, milleks üldse on vaja libedaga liigeldes valmis olla ning kuidas füüsikareeglid neis olukordades sõidukit mõjutavad. Siis on ka vajalik valvsus ning oskus ohuolukorda ära hoida kergemad tulema,“ ütles Tänak.

Veebruaris hukkus liiklusõnnetustes kaks, vigastada sai 23 liiklejat. Jaanuaris hukkus liikluses seitse inimest. Asulavälistel teedel juhtunud kokkupõrgetel on enamusel juhtudest üheks osalejaks kas kaubik või veelgi suurem sõiduk.  

Ohutu liiklus talvel

- Enne sõidu algust puhasta tuled ja klaasid, kontrolli kojamehi ja klaasipuhastusvedeliku olemasolu.

- Jälgi ka rehvide seisukorda, kuna ülemäära või ebaühtlaselt kulunud rehvid mõjutavad oluliselt auto käitumist teel.

- Sõidu ajal vali ohutu kiirus ning hoia pikivahet, mis võimaldab vajadusel ilma eesliikujaga kokku põrkamata pidama saada. Jälgi ka külgvahet, et ka vastutulijal oleks vajadusel manööverdamisruumi ning sinust saaks ohutult mööduda.

- Hoia rooli kindlalt ning väldi järske liigutusi. Pööretel võta hoog maha ning kiirendades tee seda rahulikult. Eriliselt ettevaatlik tuleb olla ka kurvides.

- Möödasõidu puhul varu nii oma sõidureast väljumiseks kui sinna naasmiseks tavapärasest rohkem aega, et saaksid vajadusel rahulikult ületada tuisu- või lörtsivalli ega peaks tegema järske liigutusi. Kiilasjää või suurte lumevaalude korral väldi möödasõitu.

- Kasuta õigeid tulesid, et näha ise, aga mitte pimestada vastutulijat. Udutuled on lubatud vaid juhul kui nähtavus on halb, see tähendab, et lihtsalt pimedaga sõitmisel neid kasutada ei tohi.

- Sula ja külmakraadide vaheldumine tekitab asfaltkattesse löökauke. Ole nende suhtes ettevaatlik, kuid siingi arvesta, et järsud liigutused võivad lõppeda sõiduki juhitavuse kaotamisega. Samuti arvesta, et ka kaasliiklejad võivad löökauke vältida üritades ootamatult käituda.

- Arvesta, et ilmaolud mõjutavad ka jalakäijate käitumist, mistõttu tuleb libeda või tuisuse ilmaga ka neid rohkem silmas pidada.

- Jalakäijad omakorda peavad arvestama, et sõiduki peatumisteekond on talviste ilmaoludega oluliselt pikem. Seetõttu ole sõiduteed ületama asudes ettevaatlik ja anna juhile oma kavatsustest aegsasti märku.

- Pimeda ajal liikudes peab jalakäija ennast sõidukijuhile võimalikult märgatavaks tegema.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077