Autor: Rivo Sarapik • 8. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiiliga teemaksu tasumise võimaldaja saab Arengufondilt rahasüsti

Parkimise ja kiirteemaksude ning jaeostude mobiilimakseid arendav, Jaan Pillesaare osalusega NOW! Innovations saab Eesti Arengufondilt ja kaasinvestorilt Bellus 1,5 miljonit eurot.

Ettevõtte arendatud platvorm võimaldab rakendada mobiilmakseid erinevate teenuste eest tasumiseks alates mobiilparkimisest ja kiirtee maksudest kuni jaemakseteni nurgakohvikus, üritustel või teenuste eest rongis, bussis, laevas, teatas fond.

Mobiilimaksete platvormi kasutatakse täna USAs, Belgias, Makedoonias ja Ukrainas. Suurimaks kliendiks USA turul on Montgomery County 14 000 parkimiskohaga, mis on suuruselt teine mobiilparkimise rakendus USA-s.

Varem on edukalt käivitatud mobiilparkimine Belgia 14 linnas. Äriarendus ja piloottestimine toimuvad aktiivselt Hispaanias, Mehhikos, Portugalis, Argentiinas, Singapuris, Venemaal ning mujalgi, kus peamine fookus on mobiilparkimisel.

Arengufondi investeeringute juhi Heidi Kakko sõnul on mujal maailmas, erinevalt Eestist ja üksikutest Euroopa riikidest, mobiilparkimise turg alles kasvu algfaasis.

"Samas on nõudlus eriti seoses nutitelefonide levikuga kiirelt kasvamas. Kindlasti jagatakse oluline osa turust ära lähema viie aasta jooksul. Lõviosa turukasvust võidavad kogemustega firmad, kes suudavad pakkuda täisteenuse põhimõttel lahendusi. Parkimise turumaht ainuüksi Põhja-Ameerikas ja Euroopas kokku on hinnanguliselt 65 miljardit dollarit," sõnas ta.

NOW! Innovations kuulub ettevõtte võtmeisikutele. 40% ettevõttest kuulub läbi OÜ Surra, Murra & Vant Leino Schnurile, veidi enam kui viiendik kuulub ettevõtte juhile Kalju Rüütlile. Varem firmast ligi veerandit omanud suuromaniku Jaan Pillesaare osalus kahanes jaanuaris 6%ni.

Mullu sügisel valiti ettevõte 100 lootustandvama idufirma (start-up) seas 13. kohale.

Bellus on Soome päritolu ettevõtjate poolt asutatud start-up ettevõtetesse investeerija.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077