Autor: Rivo Sarapik • 19. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vopak: riik tahab vangla naftajuhtme kohale rajada

Korduvalt Eesti edukamate ettevõtete pingerea võitnud Vopak E.O.Si teatel tahab riik rajada uue vangla turvatsooni, mis jääb terminalide, torujuhtmete ja raudtee ümber.

Tallinna Vangla on kavandatud Vopak E.O.S.’i Termoil terminali 300-meetrise läbimõõduga turvatsooni, teatas ettevõte. Samuti ettevõtte Trendgate terminali toornafta torujuhtme ning Maardu raudteejaama turvatsooni. Vangla on kavas rajada otse suuremahulise torujuhtme kohale, möödunud aastal pumbati läbi selle 8,3 miljonit tonni naftasaadusi.

"Riskianalüüsid on kaalukas tõestuseks, et vangla rajamine naftaterminali vahetusse lähedusse on ebamõistlik ning ma siiralt loodan, et terve mõistus pääseb võidule," kommenteeris eile halduskohtus riigiga vaidluses kaotuse saanud firma juht Arnout Lugtmeijer.

Vopak teatas eile, et kaebab halduskohtu otsuse edasi ning ootab, et jätkuksid läbirääkimised RKASi ja justiitsministeeriumiga kompromissi osas.

TAUST

* AS Vopak E.O.S. on Baltimaade suurim sõltumatu terminali operaator, kellel on kolm moodsat terminali, juurdepääs süvaveekaidele, arenenud sadamainfrastruktuur ja oma raudtee-ettevõte* Ettevõte kuulub sõltumatusse terminalide võrgustikku Royal Vopak, mis on oma ekspertvaldkonnas globaalse turu liider.* Valitsus tegi 2005. aastal otsuse rajada uus Tallinna Vangla Maardus Narva mnt 13 asuvale maa-alale. Vangla detailplaneering kehtestati 2007. aastal.*Justiitsministeerium märgib, et AS E.O.S. saatis 2007. aasta oktoobris Maardule uue Tallinna vangla detailplaneeringu kohta kinnituskirja. Kirjas, mille allkirjastasid ettevõtte juhatuse liikmed Anatoly Burnosov ning Boriss Akulenko, seisab: „AS E.O.S. käesolevaga kinnitab, et loobub kõigist Vana-Narva mnt 13 maaüksuse ja lähiala detailplaneeringu kohta esitatud mittenõustuvatest ettepanekutest ja vastuväidetest ning on nõus nimetatud detailplaneeringu kehtestamisega.“*2009. aasta suvel andis Maardu linn välja ehitusload vangla rajamiseks.*18.02.2010 toimus esimene kohtuistung. Terminalioperaator Vopak E.O.S. vaidlustas Maardu tööstuspiirkonda kavandatava vangla ehitusloa, väites, et vanglale pakutud asukoht mõjutab ettevõtte äritegevust ning tekitab tõsiseid piiranguid praegusele tegevusele ning tulevikuplaanidele.*Vopak E.O.S. ja RKAS alustasid läbirääkimisi 2010. aasta suvel, et saavutada kompromisslahendus*2010. aasta oktoobris esitas Vopak RKAS-le kompromissiettepaneku, mis novembris tagasi lükati*23. detsembril valis RKAS kavandatava Tallinna uue vangla alternatiivseks asukohaks Rae vallas asuv Soodevahe kinnistu

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077