Autor: Jaana Pikalev • 30. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õiguskantsler: Erinevad piletihinnad tudengitele on vastuolus põhiseadusega

Õiguskantsler Indrek Teder teatas eile õhtul Tallinna Üliõpilaskondade Ümarlauale (TÜÜL) saadetud vastuses, et  rahvastikuregistrijärgse elukoha alusel erinevate piletihindade kehtestamine Tallinnas on vastuolus põhiseadusega

Õiguskantsler mainib oma vastuses, et elukoha alusel piletihindade kehtestamine rikub võrdse kohtlemise põhimõtteid. Samuti mainitakse vastuses, et ühistranspordiseaduse alusel ei tohi kohalik omavalitsus hindu erinevate sõitjate kategooriates diferentseerida, kui sõitjate veoks kantavad kulud on ühesugused. Õiguskantsler tegi Tallinna linnavolikogule märgukirja, milles palub viia sõidusoodustuste regulatsiooni kooskõlla põhiseadusega.

“Tudengid ootavad, et linnavolikogu viib tudengitele kehtestatud piletihinnad kooskõlla seadustega. Väljastpoolt Tallinnat pärit üliõpilastele ning välistudengitele peavad kehtima samad piletihinnad, mis Tallinnast pärit tudengitele,” lausus TÜÜL-i juhatuse esimees Triin Kukk.

Õiguskantsler rõhutab oma vastuses, et elukohapõhised sõidusoodustused riivavad Euroopa Liidu õigusest tulenevat isikute vaba liikumise õigust ja võrdse kohtlemise põhimõtet.

TÜÜL pöördus õiguskantsleri poole 30.12.2009 avaldusega, milles paluti võtta seisukoht Tallinna linnavolikogu otsuse suhtes, millega kehtestati erinevad sõidupiletite hinnad pealinna ja väljastpoolt pealinna pärit tudengitele. TÜÜL oli seisukohal, et Tallinna linnavolikogu otsus on vastuolus põhiseaduse, ühistranspordiseaduse ja Euroopa Liidu siseturu reeglitega.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077