2010. aasta  4 musta lammast

BBC on analüüsinud Toyota, BP, Rolls-Royce ja Heathrow lennujaama 2010. aasta äpardusi. 

Märksõnad, mis neist firmadest kõlama jäävad, on autode tagasivõtmine, naftaleke, plahvatanud mootor ning lumest tulenevad hilinemised, kirjutab BBC. Kriisidega tuli neil firmadel tegeleda nii tootmis- kui avalikussuhete tasandil.

Heathrow ja lumi
Heathrow operaator BAA jaoks algas aasta British Airwaysi pardameeskonna streigi ja vulkaanituhaga, nüüd on eriti Heathrows suuri probleeme lumega. „Kolm päeva pärast seda kui lumesadu oli lõppenud, oli Suurbritannia suurema lennujaama üks stardirada endiselt rivist väljas ja tuhanded reisijad endiselt terminalides järjekorda ootamas,“ märgib BBC. BAA tegevjuht Colin Matthew oli kinnitanud, et lennuvälja väljavaated on positiivsed ja fookuses on klienditeenindusstandardite tõstmine ning et kapitali investeerimisprogramm on omasarnaste seas Euroopa suurim. Tõde oli aga see, et investeeringud jää ja lumetõrjevahenditesse olid vaid pool partnerlennujaama Gatwicku investeeringutest. Kriisikommunikatsiooni konsultant John Huntley hoiatas, et Heathrow on küll Suurbritannia suurim lennujaam, kuid ei maksa liiga enesekindel olla, sest eriti transiitreisijad võivad hakata otsima meeldivamaid alternatiive. 

 

Toyota liiga väike kummardus
Toyota pidi sel aastal erinevatel põhjustel 14 korda autosid tagasi kutsuma.

Terava kriitika pälvis firma tegevjuht Akio Toyoda: reagieeris liiga aeglaselt, pakkus uduseid selgitusi ja keeldus algul esinemast USA Kongressi ees. Lisaks materdas Jaapani meedia teda selle eest, et ta ei kummardanud pressikonverentsil vabandades piisavalt sügavalt. Konsultantt Huntley arvab, et Toyota kriisikommunikatsiooni peamine viga on selle aeglus ning see, et ei tunnistatud enda vastutust. Huntley usub siiski, et Toyota väljub kriisist ja et inimesed ostavad endiselt nende autosid.

 

BP ja naftaleke
BP mällu jääb kauaks 20. aprill 2010, kui hakkas lekkima naftaplatvorm Deepwater Horizon. Järgnenud nädalatel langes firma aktsiate hind rohkem kui poole võrra. BP juhtide kriisikommunikatsioon tegi asja veel ainult hullemaks. Kommentaarid stiilis „Mehhiko laht on väga suur ookean“ ja „keegi ei soovi rohkem et see möödas oleks kui mina – tahan oma elu tagasi“ ütles toonane tegevjuht Tony Hayward. Mida maailm tahtis kuulda, oli aga „See on kohutav õnnetus, me teeme mida me suudame,“ märkis Huntley. Hayward vahetati peagi välja, tema asemele sai Mississipis üleskasvanud ja Mehhiko lahte hästi tundev Bob Dudley. „Väga mõistlik“ liigutus, arvas Huntley.  Ekspertide hinnangul võtab vahejuhtumine unustamine aega vähemalt nii kaua, kui läks aega probleemi kõrvaldamiseks, ehk siis vähemalt viis kuud. Mehhiko lahe inimeste jaoks on aga BP maine tõenäoliselt väga pikaks ajaks rikutud – kui see üldse kunagi taastub.

 

Rolls-Royce vaikimine
Probleemid lennukimootoritega ja olematu kommunikatsioon. Rolls-Royce ehitatud lennukimootor plahvatas Austraalia lennufirmale kuulunud Airbus 380 lennukil. Quantas on alustanud firma vastu protsessi ja ei suudeta kokku leppida kompensatsiooni osas. Samuti on Austraalia transpordijulgeolekuamet avastanud tõsise tehnilise vea 900 Rollsi Trent mootori juures. Rolls-Royce ütles küll, et see leid vastab nende enda andmetele, kuid ei teinud aga ühtegi ametlikku lisaavaldust. „On väga oluline öelda midagi kiiresti, et näidata, et sa teed midagi et seda enam ei juhtuks ja hoida avalikkus olukorraga kursis,“ ütles BBC-le Huntley. Eksperdid usuvad, et kuigi juhtum ei avalda pikaldast mõju müüginumbritele, reputatsiooni osas ei ole aga asi nii hea. 

Osale arutelus

  • Katri Soe-Surén

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Logistikauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

=
=
=
=
Transpordiliik:
Kui kaup on pakitud alustele, täitke ära aluste lahtrid. Kui kaup ei ole pakitud alustele, täitke ära kauba kirjelduse lahtrid.
Mahukaalu arvutamisel on võetud aluseks:
Autotranspordis 1 m³ = 333 kg.
Lennutranspordis 1 m³ = 167 kg.
Mahukaal: kg
Maht:

NASDAQ OMX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsiinfo 15 minutilise viivitusega.

Valuuta Tähis Kurss +/- %
Austraalia dollar AUD 1,56 -0.0128551
Brasiilia reaal BRL 4,27 0
Bulgaaria leev BGN 1,96 0
Filipiinide peeso PHP 60,00 -0.0283244
Hiina jüaan CNY 7,92 0
Hongkongi dollar HKD 8,94 0
Horvaatia kuna HRK 7,42 -0.030976
Iisraeli seekel ILS 4,23 0
India ruupia INR 82,18 0
Indoneesia ruupia IDR 16679,41 0
Islandi kroon ISK 140,38 -0.028486
Jaapani jeen JPY 128,82 0
Kanada dollar CAD 1,50 0
LAV rand ZAR 16,01 0
Lõuna-Korea vonn KRW 1279,27 0
Malaysia ringgit MYR 4,78 0
Mehhiko peeso MXN 23,01 0.0743575
Norra kroon NOK 9,63 -0.0124537
Poola slott PLN 4,31 0
Rootsi kroon SEK 10,28 -0.0019453
Rumeenia leu RON 4,66 0
Singapuri dollar SGD 1,57 0
Suurbritannia nael GBP 0,89 -0.0112461
Šveitsi frank CHF 1,14 0
Taani kroon DKK 7,46 0
Tai baht THB 37,49 0
Tšehhi kroon CZK 25,97 0
Türgi liir TRY 6,09 -0.0147863
Ukraina grivna UAH 31,67 0
Ungari forint HUF 321,42 0
USA dollar USD 1,14 0
Uus-Meremaa dollar NZD 1,66 0
Valgevene rubla BYN 2,40 0
Vene rubla RUB 75,27 0

Valdkonna töökuulutused

Ehitusmaterjalidega tegelev ettevõte otsib LOGISTIK_KLIENDITEENINDAJAT

Tammiste Personalibüroo OÜ

29. november 2018