23. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes on rahastamisskandaali sattunud logistik Sergei Petrov?

Rahastamisskandaali sattunud ettevõtja Sergei Petrov on endine miilits, kes on suutnud Venemaal luua väga hea suhtevõrgustiku, mida näitab kasvõi Venemaa raudtee juhi usaldus tema vastu konfidentsiaalsetes rahaasjades.

Nõukogude ajal miilitsas, mõnedel andmetel täpsemalt SORVVOs (majanduskuritegevuse vastase võitlusega tegelenud miilitsa struktuuriüksus – toim.) töötanud Petrov oli Eesti taasiseseisvumise ning erastamiste aegadel sadamas tööl ehk sattus õigel ajal õigesse kohta. Koos Robert Lepiksoni ning Valdek Kauritiga asutati Paljassaare sadamas kaubakäitlusfirma Petromaks Stividori AS.

Viimastel aastatel ei olnud aga Petrovi suhted kaasaktsionäride Kauriti ning kadunud Robert Lepiksoni poja Erik Lepiksoniga kõige paremad ning selle aasta augusti alguses lahkusid viimased ettevõtte omanikeringist.

Petrovile kuulub ka konsolideerimisgrupp Petromaks Spediitori AS. Vene transiidiga tegelev firma kuulub ligi 200 miljoni kroonise aastakäibega viie suurema ekspedeerimisifrma hulka. Eelmisel aastal teenis ettevõte aastaaruande järgi 32 miljonit krooni kasumit. 171 miljoni kroonini ulatunud käive kasvas aastaga 74% ja kasum ligi kuus korda. Omanik võttis firmast mullu dividende 1,4 miljonit krooni. "2010. aasta jaanuarist on täheldatav negatiive dünaamika transiitsöe- ja alumiiniumimahtudes, mis on tingitud ekspordihindade langusest maailmaturul ja tarbijate ümberorienteerumisest," kommenteeris Petrov aastaaruandes.

Äripäeva 2010. aasta rikaste edetabelis platseerus Petrov 143 miljoni krooniga jagama 205-206 kohta.

Kaitsepolitsei materjalide järgi määrati Petrov Boroditši kõrval Keskerakonnale antava raha edastamise ja legaliseerimise eest vastutavaks isikuks.

Samuti kanti tema firmade kontode kaudu õigeusu kiriku ehituseks 13,5 miljonit krooni.

Petrov eitas Eesti Päevalehele antud usutluses enda osalemist Keskerakonna rahastamises ning Venemaalt pärit rahade vahendamises poliitikutele.

 

Autor: Koit Brinkmann, Aivar Hundimägi

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077