Autor: Jaana Pikalev • 22. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: Eestlane peab ennast hoolsaks autoomanikuks

Autotootja Chevrolet poolt 11 Euroopa riigis läbi viidud  sõidukite hooldamise harjumuste uuring näitab, et võrreldes Läti ja Leedu juhtidega peavad eestlased end eeskujulikeks autoomanikeks.

Käesoleva aasta novembris toimunud küsitluse põhjal arvab 300 küsitletud eestlasest 40%, et nad teevad auto eest hoolitsemisel parima võimalikust.  Sama suur hulk Läti ja Leedu juhte on tagasihoidlikumad – 37% lätlastest ja 41% leedulastest hindasid ennast „keskpäraseks“.

Enamik kolme riigi autojuhte vahetab suverehvid talverehvide vastu juba hilissügisel. Samas võib märkida, et nii Leedu (78%) kui ka Läti (58%) autojuhid olid selles vallas innukamad kui Eesti autojuhid (52%). Teine märkimisväärne osa eestlastest (45%) väitis, et ootavad rehvivahetusega esimese lumeni.

Naisjuhtide lõikes on eestlased oma lõunanaabritest sookaaslastega võrreldes altimad ise auto tehnilist seisukorda kontrollima. Ligikaudu veerand eesti naistest (22%) vaatavad sageli kapoti alla, samas kui 44% loeb piisavaks kord aastas autoga hoolduses käimist. Lätis ja Leedus vaatavad sõiduki kapoti alla vastavalt 7% ja 11% naisterahvastest.

Samuti selgus uuringust, et Eesti juhtidest 34% pesevad oma autot korra kahe nädala jooksul ja 32% korra kuus. Läti autojuhid teevad seda tunduvalt harvemini, pool vastanutest tunnistas, et pesevad autot korra kuus. Leedu juhid pööravad auto pesemisele veidi enam tähelepanu, pestes seda korra nädalas (11%) või korra kahe nädala jooksul (26%). 

Ligi pool Eesti naistest tunnistas, et eelistavad suuri pereautosid, kus on palju ruumi. Lätis ja Leedus märkisid pooled küsitletud naised oma lemmikuks väikse armsa linnaauto. Küsitluse tulemused lükkasid ümber levinud arvamuse, et mehed eelistavad kiireid sportautosid. Siinse regiooni mehed hindavad hoopis pereautode mugavusi ning maasturite vastupidavust – Eestis vastavalt 48% ja 24%, Lätis 31% ja 27%, Leedus 46% ja 15%.

Chevrolet küsitlejad Eestis, Lätis ja Leedus intervjueerisid  kokku 900 autojuhti. Kokku osales Chevrolet uuringus 4700 juhti 11 Euroopa riigist (Eesti, Läti, Leedu, Ungari, Rumeenia, Bulgaaria, Tšehhi, Slovakkia, Sloveenia, Serbia ja Horvaatia).

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077