Autor: Jaana Pikalev • 22. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amet vaatab e-tollile kaks kuud veel läbi sõrmede 

Kui jaanuarist kahe kuu jooksul esitatakse maksu- ja tolliametile andmeid ja manifeste muul kujul kui elektrooniliselt, siis amet sel perioodil kedagi karistama ei kiirusta jasanktsioone ei rakenda.

Üleminekuperioodi lõppemise tõttu informeerib Maksu- ja Tolliamet ettevõtjaid, et ka alates 1.jaanuarist 2011 võtab maksuhaldur arvesse objektiivseid asjaolusid, mis takistavad julgeoleku ja turvalisuse andmete või manifestide Maksu- ja Tolliameti andmetöötlussüsteemidesse esitamist.  "Objektiivsete asjaolude arvestamine tähendab tõepoolest seda, et kui kahe kuu jooksul esitatakse andmeid ja manifeste muul kujul kui elektrooniliselt, siis Maksu- ja Tolliamet sel perioodil sanktsioone ei rakenda," selgitas ameti pressiesindaja Katrina Tuulik.

Samuti kavatseb Maksu- ja Tolliamet monitoorida koostöös Euroopa Komisjoniga 1. jaanuarist 2011 kahe kuu jooksul andmete elektroonilise esitamise rakendamist. Seejärel kujundatakse seisukoht "pehme rakendamise" perioodi kohta, mis ei tohi kaupade sisseveo korral ületada 6 kuud ja väljaveo korral 12 kuud. 

"Monitoorimine tähendab seda, et amet jälgib suure tähelepanuga sellel perioodil andmete elektroonilise esitamise rakendamist. Selle tulemusel kujundatakse pehme rakendamise perioodi pikkus. Pehme rakendamise periood tähendabki aga seda, et Maksu- ja Tolliamet suhtub sel perioodil mõistvalt andmete ja manifestide mitte-elektrooniliselt esitamisse ning seetõttu kedagi ei karista," täpsustas Tuulik.

Maksu- ja Tolliamet palub ettevõtetel, kellel on nimetatud andmete esitamise kohustus, viia ennast kurssi uute nõuetega ja alustada esimesel võimalusel andmete elektroonilise esitamisega.

TAUST

Elektroonilised tolliformaalsused kaupade toimetamisel üle piiri:

-1. juulil 2009. aastal rakendusid Euroopa Liidus julgeoleku ja turvalisuse meetmed üle tollipiiri toimetatava kauba suhtes. Selleks, et tagada ühiskonna kaitse asjakohaste riskipõhiste kontrollimeetmete kaudu, rakendati Euroopa Liidus impordi kontrollisüsteem (ICS) ning täiendati ekspordi kontrollisüsteemi (ECS) ja transiidi andmevahetuse süsteemi (NCTS).-Elektrooniliste süsteemide väljatöötamisel tekkisid viivitused nii ettevõtjatel kui liikmesriikide tolliasutustel, mistõttu pikendati Euroopa Komisjoni määrusega andmetöötlussüsteemide kaudu julgeoleku ja turvalisuse andmete esitamise kohustuslikuks muutumise tähtaega kuni 1. jaanuarini 2011. aastal. Üleminekuperioodi ei kehtestatud turvalisuse ja julgeolekuandmetega ekspordideklaratsiooni esitamisel.

 

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077