Kallas: lumest põhjustatud reisikatkestused vastuvõetamatud

Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallase meelest on Euroopas ulatuslikud reisikatkestused vastuvõetamatud ja lennujaamad peavad hakkama ennast rohkem ettevalmistama äärmuslikeks ilmaoludeks.

Järgneb Euroopa Komisjoni transpordiküsimuste eest vastutava asepresidendi Siim Kallase avaldus reisikatkestuste kohta Euroopas:

Olen äärmiselt mures suurest lumesajust põhjustatud reisikatkestuste ulatuse pärast Euroopas. See on vastuvõetamatu ja tulevikus tuleb sellist olukorda vältida.

Loomulikult tuleb reisimise ohutus alati esikohale seada ning selles küsimuses ei tohi mingeid kompromisse teha. Äärmuslikke lume- ja ilmaolusid tuleb situatsiooniplaanide koostamisel arvesse võtta ning see kohustus lasub liikmesriikidel. Nad võtavad seda ülesannet väga tõsiselt.

Euroopa Komisjon jälgib olukorda väga täpselt ning on pidevalt ühenduses lennuliinide esindajate, lennujaamade, raudtee-ettevõtete ning reisijate õiguste eest vastutavate riigiorganitega.

Viimastel päevadel on mulle palju muret valmistanud tiheda lumesaju perioodidel lennufirmade käsutuses olev infrastruktuur (lennujaamad ja lennuliikluse maapealne teenindamine). Praegu tundub, et siin on tegemist ahela nõrgima lüliga, mis suure koormuse korral järele annab ja reisikaost suurendab.

Kavatsen lähipäevil kokku kutsuda koosoleku lennujaamade esindajatega ning paluda toimuva kohta lisaselgitusi. Samuti tuleb täpselt kindlaks teha, mida on vaja selleks, et tulevikus saaksid lennujaamad sarnases olukorras tõhusamalt toimida.

Lennujaamad peavad hakkama äärmuslikeks ilmaoludeks valmistumist tõsiselt võtma. Viimastel aastatel oleme näinud, et lumi ei ole Lääne-Euroopas enam sugugi nii haruldane. Põhja-Euroopa eeskujul tehtav põhjalik ettevalmistustöö ei tohiks enam olla vabatahtlik lisatagatis, vaid seda tuleb eelkõige lennujaamade tegevuse planeerimisel koos piisavate investeeringutega arvesse võtta.

Me peame tagama, et infrastruktuuriettevõtjad, nagu lennujaamad ja raudtee-ettevõtjad, kindlustavad piisava teenuste taseme ja vastavad põhilistele kvaliteedinõuetele. Kui selleks vajatakse Euroopa Komisjoni tuge näiteks lennujaamateenuste miinimumnõuete kehtestamiseks, siis me oleme valmis seda andma. Juba enne järgmise aasta suve esitab komisjon mitu lennujaamade teenindusaegu ja maapealset teenindamist käsitlevat õigusaktiettepanekut.

Kõigepealt tahaksin ma ära kuulata lennujaamade käitajate arvamuse ning vaadata, milline on sellealane praktika Euroopa eri paigus. Me peame kogu reisiahela täpselt läbi uurima ning tagama, et võimalikud lüngad ja nõrgad lülid saaksid kindlaks tehtud ning kõrvaldatud.

Praegu paistab, et lennufirmad on sellega nõus, kuna nende huvides on mitte ainult lennata, vaid turvaliselt lennata ja hoolida võimalikult palju oma reisijatest. Kõikide osapoolte ootused peavad seejuures olema mõistlikud ja proportsionaalsed.

Mis puutub reisijate õigustesse, siis tahaksin meelde tuletada, et Euroopas kehtib õiguste turvavõrgustik, mille eesmärk on aidata reisijaid selliste raskuste puhul nagu lendude ülebroneerimine ja ärajätmine. Alates selle aasta algusest kehtib kõnealune turvavõrgustik ka raudteereisijate suhtes ning tulevikus laieneb ka laevadele, siseveeteedele ja bussireisidele. Tulevikus peame tagama, et vastutus ja riskid jaotuksid ühtlaselt kõigi teenuseahela lülide vahel ning seda eelkõige lennuliikluses, kus see hõlmab ka reisijaid. Kavatsen selle küsimusega järgmisel aastal põhjalikumalt tegeleda.

 

Osale arutelus

  • Jaana Pikalev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Logistikauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

=
=
=
=
Transpordiliik:
Kui kaup on pakitud alustele, täitke ära aluste lahtrid. Kui kaup ei ole pakitud alustele, täitke ära kauba kirjelduse lahtrid.
Mahukaalu arvutamisel on võetud aluseks:
Autotranspordis 1 m³ = 333 kg.
Lennutranspordis 1 m³ = 167 kg.
Mahukaal: kg
Maht:

NASDAQ OMX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsiinfo 15 minutilise viivitusega.

Valuuta Tähis Kurss +/- %
Austraalia dollar AUD 1,56 0
Brasiilia reaal BRL 4,27 0
Bulgaaria leev BGN 1,96 0
Filipiinide peeso PHP 60,00 0
Hiina jüaan CNY 7,92 0
Hongkongi dollar HKD 8,94 0
Horvaatia kuna HRK 7,42 0
Iisraeli seekel ILS 4,23 0
India ruupia INR 82,18 0
Indoneesia ruupia IDR 16679,41 0
Islandi kroon ISK 140,38 0
Jaapani jeen JPY 128,82 0
Kanada dollar CAD 1,50 0
LAV rand ZAR 16,01 0
Lõuna-Korea vonn KRW 1279,27 0
Malaysia ringgit MYR 4,78 0
Mehhiko peeso MXN 23,01 0
Norra kroon NOK 9,63 0
Poola slott PLN 4,31 0
Rootsi kroon SEK 10,28 0
Rumeenia leu RON 4,66 0
Singapuri dollar SGD 1,57 0
Suurbritannia nael GBP 0,89 0
Šveitsi frank CHF 1,14 0
Taani kroon DKK 7,46 0
Tai baht THB 37,49 0
Tšehhi kroon CZK 25,97 0
Türgi liir TRY 6,09 0
Ukraina grivna UAH 31,67 0
Ungari forint HUF 321,42 0
USA dollar USD 1,14 0
Uus-Meremaa dollar NZD 1,66 0
Valgevene rubla BYN 2,40 0
Vene rubla RUB 75,27 0

Valdkonna töökuulutused

Ehitusmaterjalidega tegelev ettevõte otsib LOGISTIK_KLIENDITEENINDAJAT

Tammiste Personalibüroo OÜ

29. november 2018