Autor: Jaana Pikalev • 13. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tollitöötajad avastasid novembris üle 880 000 sigareti ja enam kui 28 000 liitrit kütust

Novembris viisid Maksu- ja Tolliameti tollikontrolli üksused Eesti piiridel läbi 1714 kontrolli, millest 425 saab lugeda tulemuslikuks.Maanteedel oli kokku 1095 kontrolli, mille ajal avastati 39 rikkumist. Novembris kontrolliti 58 kütusekäitlejat (sh tanklad). Dokumentidega seotud rikkumisi ja mittevastavat  kütust avastati 10 juhul.

Erinevaid tubaka- ja alkoholikäitlejaid kontrolliti kokku 56 korral, rikkumisi leiti 26 juhul. Kuu jooksul peeti kinni 883 000 sigaretti ja 28 130 liitrit kütust.

Keeldude ja piirangutega seotud juhtumeid oli 276. Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastati novembris kokku 271 ühikut. Narkootilisi aineid peeti kinni 115 grammi.

Juhtumeid:

4. novembri õhtul saabus lennukiga Moskvast meessoost reisija, kes väljunud küll rohelise koridori kaudu, sisenes ometigi kohe uuesti tollitsooni. Pagasi saalis pidasid tolliametnikud ta kinni. Mees ei allunud ametnike korraldustele ja üritas põgeneda, tahtes jõuga saalist välja saada. Kui selgus, et see ei õnnestu, toppis kodanik tolliametniku püksitaskusse altkäemaksuks 100 USA dollarit. Pistise pakkuja anti üle politsei- ja piirivalve töötajatele.

Sama päeva hilisõhtul peatasid tolliametnikud maanteekontrolli käigus Tallinn-Pärnu-Ikla maanteel Uulu bussipeatuses sõiduauto, mille kontrollimisel leiti pagasiruumist kaks suurt mustast kilest prügikotti. Kottides oli kokku 19 600 Vene maksumärkidega sigaretti.

Veelgi suurema salasuitsu kogusega üritas järgmise päeva hommikul  Eestisse pääseda Venemaa kodanik Aleksei. Tema Mercedese kaubikust leidsid tolliametnikud  32 420 sigaretti, mis olid peidetud armatuurlaua sisemusse, kaubiku seintesse, ustesse, esiistmetesse ja esikaitseraua alla.

Tallinna Reisisadama kaudu liigub palju alkoholi, nii legaalselt kui ka peidetult. 5. novembri pärastlõunal üritas soomlasest meeskodanik Eestist üle piiri Soome toimetada 101 liitrit valget läbipaistvat vedelikku, mis oli plastpudelites ja varustatud etiketiga “Talu viin” 40%. Mees peeti kinni ja anti kriminaalasja alustamiseks üle MTA uurimisosakonna töötajatele.

Tallinn-Pärnu-Ikla maanteel tuvastati 5. novembri hilisõhtul kontrolli ajal ühest Toyota sõiduautost 60 000 Venemaa maksumärkidega sigaretti. Suitsud olid auto pagasiruumis ja salongis.

8. novembri hilisõhtul jäi oma saadetisest – 10 000 sigaretti – ilma Valgast pärit mees, kelle Venemaalt saabunud Volkswagen Passati otsisid tolliametnikud läbi. Suitsutagavara ei olnud seekord mitte pagasiruumi, mootoriruumi ega põhja alla peidetud vaid hoopis kütusepaaki. Kaane maha kruvimisel leitigi suur hulk Vene maksumärkidega sigarette. Suure hulga salasuitsu kõrval mahtus kütust paaki vaid 5 liitri jagu. 

10. novembril üritas Venemaalt teed alustanud sõiduauto Opeli juht Koidula tollipunkti kaudu Eestisse tuua 15,6 grammi valget pulbrilist ainet, millele reageerisid tollikoerad ja mis nii tolli kui ka piirivalve tehtud kiirtesti järgi klassifitseerus kokaiiniks. Teibiga kõvasti kinni seotud narkoaine paki oli mees peitnud vasakpoolse tagumise istme alla.

12. novembril langes Narva tollipunktis tollitöötajate saagiks 30 940 sigaretti, mille Mercedest juhtinud Oleg oli paigutanud auto esimestesse porikoobastesse ja pakiruumi.

Samal päeval üritas veel teinegi mees Narvas suitsuäriga rikkaks saada. Vladimiri Opelist avastasid tolliametnikud 22 400 salasigaretti, mis olid pandud sõiduki põhja alla summuti peale ja põrkeraudade sisse, keskkonsooli käigukasti ümbrusesse, esiistmete ees asuva põrandakatte alla, pagasiruumi küljekarpidesse ja tagaluugi sisse.

20. novembril avastati ühest autost kaasreisija istme alt elektrišokirelv. Juhi sõnade järgi ei olevat tema teadnud, et see riistapuu on Eestis keelatud. Tolliametnikel ei jäänud muud üle kui sõidukijuht koos relvaga politseile üle anda.

Luhamaa  piiripunkti kaudu tahtis Läti kodanik 20. novembri südaöö paiku Venemaalt Eestisse tuua 45 000 sigaretti. Tema juhitud Volvo veoauto rehvidest ja pikendatavast raamitalast vennasriigi maksumärkidega suitsud välja tulidki.

Hoopis kummalise mooduse suitsude peitmiseks leidsid aga kaks venelannat. Üks neist pani sigaretid tavalistesse kirjaümbrikesse ja tõstis need siis muude isiklike dokumentide vahele. Teine naiskodanik aga sokutas suitsupakid suurtesse majoneesi plastämbritesse, lootuses, et sealt ikka keegi otsima ei hakka. Kogused ei olnud küll kummalgi juhul suured, aga peitmiskohad olid küll tavatud.

Lääne MTK töötajatel ongi novembris suurimad konfiskeeritud sigaretikogused töövõiduna ette näidata. 24. novembri õhtul pidasid nad Tallinn-Pärnu-Ikla maanteel Tahkuranna vallas kinni Volkswagen kaubiku, mille pagasiruumis ja salongis oli kokku kümnesse mustast kilest prügikotti pandud 100 000 Vene maksumärkidega sigaretti.

25. novembril tuvastati Maardus paiknevas Olerexi tanklas diislikütust, mis ei vastanud kehtestatud nõuetele leekpunkti poolest. Koguseliselt oli niisugust kütust 2873 liitrit.

 Keelatud vili on magus ja jätkuvalt proovitakse üle piiri sahkerdada relvi ja relvataolisi esemeid. Tallinna Reisisadamas püüdis Soomest pärit  mees 27. novembril laevale Nordlandia ja koju kaasa viia kasteedi ja teleskoopnuia. Mõlemad on aga Eestis keelatud kaup ja pahandus oligi käes – mees jäi relvadest ilma. Juhtumi suhtes alustati väärteomenetlus. 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077