Autor: Jaana Pikalev • 6. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muuga CT: Läbi Eesti liikuvate konteinerite arv kasvab

Muuga sadamas tegutseva Muuga CT konteineriterminali statistika näitab konteinerite ümberlaadimismahu kindlat kasvu. Käesoleva aasta 10 kuu kaubakäibe kasv ületas 27 %, käideldud tingkonteinerite (TEU) arv kasvas 15 %.

„Kaubakäibe mahtude kasv on seotud kõigepealt Ro-Ro vedude operaatorite aktiivse tegevusega ning samuti ka tarbimise elavnemisega siseturul ja Muuga CT teenindamise kõrge tasemega. Meie terminal pakub konteinerites importtransiikaupade käitlemist, mis  liiguvad Läänest Itta, sh Venemaale, Kesk-Aasia Vabariikidesse ja Afganistani suunatud kaubavood,“ selgitab Muuga CT juhatuse esimees Sergei Artjomov.

Seejuures on tarbimisturg Eestis tema sõnul küllaltki piiratud, ning ekspordile mõeldud kaupade tootmismahtu, mis vajavad konteinerivedu, võib täna hinnata mitte enam kui 40-42 tuhat TEU.  Nii et selleks, et unistused konteinerkäibe sadadest, seda enam miljonitest TEU  osutuksid reaalsuseks tuleb arendada eksporttööstust.

Peale selle nendib Muuga CT juht, et edaspidiseks tormiliseks konteinervedude arendamiseks puudub seni Eestil kehtiv piirileping Venemaaga, raudtee piiriterminal käitluseks ja fito-karantiini- ja veterinaarkontrolli teostamiseks, võrdsed naabritega Lätist tingimused raudteetariifide taseme osas konteinerites  transiitkaupade veoks Venemaa raudteevõrgus ning samuti heanaaberlik ja pragmaatiline dialoog Eesti ja Venemaa valitsuste tasemel.

„Kuid sõltumatult kõigist nendest faktoritest muutub aastast aastasse populaarsemaks konteinerivedu raudtee kaudu. Iga nädal liigub Muuga CT terminalist Venemaale 1,5-2 regulaarset konteinerrongi, 1-2 rongi Afganistani ja sama maht ühekordseid saadetisi. Selle aasta 10 kuu jooksul on meie poolt laaditud raudteele ärasaatmiseks üle 15 tuhande TEU transiitkonteinereid. Seega peaaegu iga teist transiitimportkonteinerit laaditakse täna ärasaatmiseks raudtee kaudu,“ ütleb  Sergei Artjomov.

Ainuke Eestis spetsialiseeritud konteineriterminal Muuga CT (Muuga Container Terminal) kuulub kontserni Transiidikeskuse AS. Terminali võimsus on 400-500 TEU konteineriaastakäivet  ja ta saab käidelda konteineriveolaevu mahutavusega kuni 4000 TEU ümberlaadimistööde intensiivsusega kuni   50-55 konteinerit tunnis.

Terminal on atesteeritud rahvusvahelise firma Germanisher Lloyd`s audiitorite poolt ja omab CTQI standardile vastava (Container Terminal Quality Indicator) konteineriterminalide kvaliteedi sertifikaati, mis tõendab ettevõtte tegevuse vastavust kõige kõrgemate nõuete tasemele, mida esitatatakse täna kaasaegsetele konteneriterminalidele kogu maailmas.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077