Autor: Koit Brinkmann • 22. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütusefirma juhi tegevus majanduspolitsei uurimise all

Pankrotiavalduse esitamisega venitamine ning stiihia raamatupidamises tõid kütusefirmat GT Oil Estonia juhtinud Margus Kukele kaela kriminaaluurimise. Pankrotistunud kütusemüüja võlad ulatuvad kokku ligi 213 miljoni kroonini.

Juba kolm aastat tagasi sügisel vaakus GT Oil Estonia hinge, pikemat aega kestnud likviidsusprobleemid olid ettevõtte omakapitali viinud 31 miljoni krooniga miinusesse ning võlausaldajad ütlevad tagantjärele, et ettevõtte juht oleks siis pidanud esitama pankrotiavalduse.

Tegelikkuses läks veel poolteist aastat, mis oli täis lubadusi ja kinnitusi, et kõik on korras. Ettevõtte pankrot kuulutati välja eelmise aasta 20. aprillil. Pankrotihaldur Oliver Ennokile avanes pilt, kus kütusemüüja tehingud ei olnud raamatupidamises korrektselt kajastatud ja raske oli tuvastada, kuhu ja mis summad ning varad on liikunud. Esitamata oli ka 2007. aasta majandusaruanne.

"Tellisime audiitorilt erikontrolli, et tuvastada maksejõuetuse aega ja põhjuseid, aga audiitor ei saanudki seda pädevalt läbi viia, kuna talle esitati puudulikud andmed," märkis Ennok. Ka võlgnikult pole ta pädevaid vastuseid saanud.

Raamatupidamine puudulik

Audiitor Peep Parmaksoni aruandest selgub, et arhiveeritud raamatupidamisdokumentide hulgas ei ole kontode väljatrükke ning igakuised saldoandmikud kontodel toimunud liikumiste kohta on juhuslikud ja süstematiseerimata. Andmete kogumise käigus ei esitanud ettevõtte juht kontrollile raamatupidamisregistreid, tuues põhjuseks erinevaid ettekäändeid alates raamatupidamise asumisest Haapsalus kuni arvuti kõvaketta loetamatuks muutumiseni.

Sellise aruande peale esitas pankrotihaldur avalduse kriminaalasja algatamiseks, mis liideti võlausaldaja Magrat Commodities S.A. juba varem esitatud avaldusega. Kriminaalasi on praegu eeluurimise staadiumis ning kahtlustust kellelegi esitatud pole.

Magrat Commodities S.A. on Šveitsis Genfi linnas registreeritud äriühing, mille omanik on Ukraina kodakondsusega tallinlane Igor Raikhelgauz. GT Oil on neile võlgu 85 miljonit krooni. Üle saja miljoni krooniga kroonib võlausaldajate tipus aga SEB Pank.

Kukk jääb kidakeelseks

Kukk on kütuseäris tuntud tegija, räägitakse tema headest ärisidemetest Venemaal. Veel mõne aasta eest oli GT Oilil kokku 15 müügikohta ning jõuliselt üritati ka laieneda.

Nii osteti 2006. aasta lõpus Toomas Vaarmannilt ja Martin Reinikult 50 protsenti Olerexi aktsiatest. Kuna aga Olerexi teised omanikud kasutasid ostueesõigust, kadus GT Oil Estonia aktsionäride ringist õige varsti. Vaarmann on praegu pankrotipesas 15 miljoni kroonise nõudega suuruselt kolmas võlausaldaja.

Kuigi mitmed inimesed mainisid Kuke oskust lobedat juttu veeretada, jäi ta ajakirjanikuga suheldes kidakeelseks.

Ütles telefoni vaid, et tegemist on vana asjaga ja palus küsimused e-posti aadressile saata. Neile aga vastust ei järgne. "Ma ei ole mõelnud vastamisele ja ma ei pea seda enda jaoks ka nii tähtsaks," sõnas Kukk napilt.

Küll rääkis ta eelmise aasta kevadel Äripäevale, et GT Oil Estonia raskuste põhjuseks on üldine olukord finantsmaastikul ning Eesti-Vene suhetes.

"Värskelt investeerinud ettevõtete grupp, mille põhitegevus on importida kütust Venemaalt ning eksportida seda läände, pole kahe aasta jooksul saanud ühtegi kaubakinnitust Venemaa Oktoobriraudteelt. Ka olukord finantsmaailmas pole sama, mis kaks aastat tagasi," selgitas ta tookord, kinnitades, et raskustest loodetakse siiski välja rabeleda.

Sarnane juhtum: KPK Teedeehituse eksjuhti ähvardab kahjunõue

Hiljuti kirjutas Äripäev raskustesse sattunud KPK Teedeehitusest, mille omanikud ja praegused juhid esitasid kohtule pankrotiavalduse, süüdistades firma kunagist tegevjuhti Kaupo Kaljuveed kahju tekitamises.

KPK Teedeehituse praeguse juhtkonna hinnangul tekitas eksjuht Kaupo Kaljuvee ettevõttele ligi 10 miljoni krooni suuruse kahju.

KPK Teedehituse juhatuse liige Tanel Ringo süüdistab Kaljuveed maksudega skeemitamises, mis tõi ehitusfirmale 8-9 miljonit krooni kahju. Tema sõnul juhtis maksu- ja tolliamet juba 2009. aasta jaanuaris tähelepanu sellele, et maksuarvestus tuleb üle vaadata. Lisaks tekitati praeguse juhtkonna väitel KPK Teedeehitusele kahju ka fiktiivsete arveskeemiga.

Kaupo Kaljuvee ütles, et kuuleb tema vastu suunatud süüdistustest alles ajakirjanikult.

"See on minu jaoks täiesti arusaamatu ja tõesti suur üllatus. Tean 2008. aasta maksuotsust, mis oli teada ka praegusele juhtkonnale ja nõukogule, kuid see oli kindlasti mitu korda väiksem," ütles ta.

2009. aasta septembris-oktoobris KPK Teedeehituse juhi ameti maha pannud Kaljuvee kinnitas, et lahkus suuremate tülide ja skandaalideta.

number

213 miljoni krooni eest võlgu on GT Oil Estonia pankrotipesas. Seni on vara müügist saadud ning jagatud kokku 4,8 miljonit. Praegu on enampakkumisel veel 6 kinnistut kokku nelja miljoni krooni eest.

mis on mis

GT Oil Estonia - pankrotist krimilooni

-Kütusefirma, mille juhatuse liige oli Margus Kukk, pankrotistus mullu kevadel-Firma osanikud on 51% Argentia OY (Soome), 49% kuni 01.01.2007 Margus Kukk, pärast seda OÜ DRF Kaubandus (juhatuse liige ja ERD Estonia OÜ kaudu omanik Janek Paklinski)-Põhja ringkonnaprokuratuur algatas 2009. a lõpus Magrat Commodities S.A. esindaja vandeadvokaat Alar Urmi avalduse alusel kriminaalasja. Sarnase avalduse tegi ka pankrotihaldur Oliver Ennok ning avaldused liideti.-Uurimise aluseks on kriminaalseadustiku majandusalaste süütegude paragrahvid, mis käsitlevad pankrotiavalduse esitamise kohustuse täitmatajätmist ning raamatupidamisnõuete teadvat rikkumist. Karistuseks võib olla rahaline trahv või kuni kolmeaastane vangistus.-Avalduse järgi teadis Margus Kukk pikka aega ettevõtte püsivast maksejõuetusest, kuid pankrotiavaldust ei esitanud. Samuti heidetakse Kukele ette, et ta rikkus teadvalt raamatupidamise nõudeid.tasub teada

GT Oilis tehtud erikontrolli tulemus

-Avastati raamatupidamisregistrite puudumine, arhiveeritud dokumentide hulgas ei olnud kontode väljatrükke ja igakuised saldoandmikud kontodel toimunud liikumiste kokkuvõtetega olid juhuslikud.-Juhatus ei ole koostanud ja esitanud seaduses nõutud aja jooksul 2007. a majandusaruannet. Pangatehingute järgi otsustades võis see olla tahtlik, sest suurte summade ülekandmine seotud osapoolte vahel algas 2007. a esimesel päeval, aasta viimasel kuupäeval laekus viimane makse ASilt Saare Olerex, ASilt Olerex ja AS Olerex Vara aktsiate eest.-Tahtlik tegevus võis olla ka 2006. a aruandes sisalduvad puudused: ei ole avalikustatud tehinguid seotud osapooltega ega saadud laenude (88,8 mln kr) tingimusi, bilansis puuduvad viited lisadele.-Erikontrolli teinud audiitor Peep Parmakson juhtis tähelepanu veel mitmele küsitavale tehingule.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077