Autor: Tea Taruste, kaasautor • 11. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Itella: e-arve kahe aasta pärast iseenesest mõistetav

Itella Information AS tegevdirektor Ahti Allikas usub, et kahe aasta pärast on e-arvete saatmine-vastuvõtmine iseenesest mõistetav ja vähemalt finantsinimesed teavad, milline on e-arve infrastruktuur ja kuidas seda saata.

„Eesti turul on tekkinud surve e-arvete saatmise osas. Mitmed suurettevõtted on loobunud paberarvetest ja üle läinud arvete digitaalsele menetlemisele ning soovivad tarnijatelt saada vaid e-arveid. Samuti on e-arveid vastu võtma hakanud avalik sektor,“ rääkis Allikas.

Just seetõttu hakkas Itella Information e-arvete portaali Arved.ee kaudu pakkuma väikeettevõtetele tasuta arvete saatmise võimalust. Tasuta saab saata kuni 20 arvet kuus ja nii Eestisse kui ka Soome.

Ehkki soov e-arveid saata on kasvav, on Eesti infrastruktuur Allikase sõnul veel toores. „Meie kevadisest 16 Euroopa riiki hõlmanud ettevõtete arveldustavade uuringust tuli välja, et Eesti on tõeliste e-arvete saatmises 5%-ga väga tagasihoidlikul kümnendal kohal. Tahame seda olukorda  parandada pakkudes tülika paberarve asemel erinevaid e-arvelduse võimalusi,“ märkis ta.

Allikas ei välista, et suured ettevõtted, kelle jaoks kuluefektiivsus tähtis, võivad avaldada survet oma tarnijatele e-arvete kasutuselevõtuks.  „Nii nagu mõni aeg tagasi kasvas e-arvete saatmine tarbijate suunal, hakkavad nüüd suurettevõtted, kes võtavad vastu palju ostuarveid, küsima oma tarnijatelt võimalusel e-arveid. Sellega on võimalik kuluefektiivsust saavutada, see on odavam, sest paberarvetelt andmete sisestamine on aja- ja töömahukas,“ selgitas ta.

Ta rääkis, et e-arvete portaali Arved.ee kasutavad ettevõtted saavad lihtsalt saata oma koostööpartneritele arveid nii, nagu viimased soovivad. Neile, kes oskavad e-arveid vastu võtta, saab portaali kaudu saata ka „tõelisi“ e-arveid.

Allikas selgitas, mida tähendab termin „tõelised e-arved“: „Kui meil täna üks raamatupidaja ütleb teisele, et saada mulle e-arve, siis see tähendab, et pannakse e-mail .pdf-failiga teele. Tegemist ei ole e-arvega, kui on küll elektroonne ringlus, ent finantssüsteemi viiakse andmed käsitsi. Tõelise e-arve all peetakse silmas sellist arvet, mis pole oma elutsükli jooksul olnud kunagi paberkujul ning mis omab andmefaili seal kõrval.“ 

Autor: Tea Taruste

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077