Autor: Aivar Hundimägi • 17. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Tamm võis üritada lavastada palgamõrva

Riigiprokuratuuri kahtlustuse kohaselt üritas T.R Tamme Auto üks omanik Toomas Tamm lavastada oma endise äripartneri (N.R.) süüdi Tamme palgamõrva organiseerimises.

Juhtiv riigiprokurör Lavly Lepp ütles ETV saatele "Pealtnägija", et kriminaalmenetluses uuritakse, kas grupp inimesi on kunstlikult loonud tõendeid, et lavastada ärimees (N.R.) süüdi ärimees Toomas Tamme tapmise tellimises, vahendab rahvusringhäälingu uudisteportaal uudised.err.

Eelmisel nädalal said kahtlustuse kuriteos kütuseärimees ja Aseri sadama juht Oleg Ljadov, meedias varemalt korduvalt allilmaga seostatud Imre Arakas ja Ida-Virumaalt pärit varem tapmise eest karistatud Enriko. "Pealtnägija" andmetel on riigiprokuratuuril kavas esitada kahtlustus kuriteos ka Toomas Tammele, kuid temaga ei ole õnnestunud õiguskaitseorganitel seni ühendust saada.

Vandenõu põhjuseks on kahe Ida-Virumaa suurärimehe Tamme ja (N.R.) 2008. aastal lahvatanud äritüli, kuna esimesele kuulub Kiviõli Keemiatööstus ning teisele üle 330 hektari maad, kus riik lubas keemiatööstusel põlevkivi kaevandada.

Toomas ja Raivo Tamme omanduses olev T.R. Tamme Auto alustas 1988. aastal väikese kooperatiivina, mis osutas transporditeenuseid. Kümme aastat tagasi otsustati osta ära aasta seisnud Kiviõli Keemiatööstuse varad, nüüd tuleb isa ja poja põhitulu põlevkiviõli müügist.

Umbes 90% kontserni mahtudest moodustab Kiviõli Keemiatööstus ja põlevkiviõli osa käibes on üle 60%. Seetõttu mõjutavad ettevõtte käekäiku oluliselt nafta hind ja dollari kurss. Tammed ei jäänud kõrvale ka kinnisvarabuumist. T.R. Tamme Auto soetas 2005. aastal enamuse Euro Kinnisvaraarenduse OÜs. See osalus liikus 2008. aastal T.R. Tamme auto alt Toomas Tamme 2008. aasta suvel loodud firmale Rato Holding.

Lisaks läks selle uue firma omandusse veel T.R. Tamme Auto osalus firmades Aqua Hotels ja Titanic Paints. Viimane on Hispaanias Marbellas olev ettevõte, millele T.R. Tamme Auto on andnud laenu.

Toomas ja Raivo Tamme kohta on öeldud, et tegemist on riskialtide ettevõtjatega, kelle tegemisi saadab sohimängus kahtlustuste vari. Neid on süüdistatud endale soodsas kuluaaritöös riigikogus, mille eesmärk oli saada enda firma käsutusse ebaõiglaselt sadade miljonite kroonide väärtuses põlevkivi. Selle eesmärgi nimel suutsid mehed Toompea saalis panna koostööd tegema teine teisel pool rindejoont asuva Reformierakonna ja Keskerakonna.

Neli aastat tagasi oli aga Raivo Tamm lühikest aega vahi all seoses maksupettuse uurimisega. Prokuratuur kahtlustas teda ja temaga seotud ettevõtteid maksudeklaratsioonis valeandmete esitamises.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077