Autor: Jaana Pikalev • 12. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sillamäele valmib piirieelne veokiparkla tuleva aasta suveks

Veokite piirieelse parkla rajamiseks sõlmiti eile ehitusleping, mille kohaselt valmib nõuetekohane parkimis- ja olmerajatistega parkla Sillamäele 2011. aasta suvel.

Eile allkirjastati ASi Sillamäe Sadam ja Nordecon Infra ASi vahel ehitusleping veokite piirieelse parkla ja puhkeala rajamiseks Sillamäele. Parkla ja teenindushoone projekteeris Alver Arhitektid OÜ.

Ehitusleping on järjeks Euroopa Komisjoni ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi vahelisele grandilepingule, millega eraldati piiriületust ootavate veokite parkla rajamiseks Sillamäele 1,15 miljonit eurot ja kehtestati parkla valmimise tähtajaks 31. jaanuar 2012.

Tallinn-Narva maantee äärsele  9,7 hektarilisele alale rajatakse parkla kuni 450 piiriületust ootavale veoautole koos teenindushoone, piirete, valgustuse ja järjekorrasüsteemiga. Eesmärgiks on vältida liiklusohtusid Tallinn – Narva maantee servas seisvatest veokitest möödasõidul ning parandada autojuhtide olmetingimusi. Nõuetekohased parkimis- ja olmerajatised valmivad ehituslepingu kohaselt 2011.aasta suvel. Sillamäel on võimalused ka parkla laiendamiseks, kui selleks peaks tekkima vajadus..

Turvatud parklas on võimalik veoste elektroonne eeldeklareerimine ja tolliinfo vahetus, samuti tollikontrolli protseduuride sooritamine, sest Narva piiripunkt asetseb väga kitsastes tingimustes. Piiriületusele liiguvad veokid elektroonilise järjekorra alusel, kuhu on võimalik koht sisse võtta interneti vahendusel või SMS teel. Narvast Venemaale suunduva koorma saanud veokid ei pea siiski piirile sõitma läbi Sillamäe.

Piiriületust ootavate raskeveokite kolonni viimine maanteeservast turvalisse parklasse mõjub positiivselt eelkõige liiklusohutusele, sest pikast veokite rivist möödumine on väga ohtlik üritus, pealegi rikuvad autojuhid mitmeid ööpäevi veokit järjekorras nihutades töö- ja puhkeaja režiimi. Parklas on neil võimalik puhata ja pärast piiriületust kohe ohutult reisi jätkata.

Kui peaks kunagi teoks saama uue silla rajamine üle Narva jõe, siis on selle asukoha valikuks nüüd tingimused lihtsamad, sest edaspidi pole vaja suurte parkla-alade jaoks jõe kaldal vaba territooriumi otsida.

Tulevikus saavad Vene tollitöötajad Sillamäel teostada veokite tollivormistuse ning seejärel võib kaup juba kiiremini üle piiri liikuda. Selle eelduseks on riikidevaheline kokkulepe ühises tollikontrollis. Nii on näiteks kokku lepitud Helsingi ja Peterburi vahel peatselt liikuma hakkava kiirrongi osas.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077