21. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA: elektrooniline süsteem töötab juba ammu

Elektrooniline tollidokumendihaldus töötab maksu-ja tolliametis juba 2009. aasta esimesest juulist ja ettevõtjaid on sellest informeeritud ning koolitatud, paraku kasutavad väga vähesed neist täna olemasolevat võimalust, mistõttu peab amet kaubavahetuse katkemise probleemi tõstatamist põhjendamatuks.

Maksu- ja tolliamet (MTA) teavitab kõiki kliente, et elektrooniline tolliformaalsuste teostamine kaupade toimetamisel üle tollipiiri muutub esimesest jaanuarist 2011 kohustuslikuks. Ameti meediasuhete peaspetsialist Annely Ermi ütles, et süsteemid, mille kaudu on võimalik manifeste tollile elektroonselt esitada, rakendati  juba tänavu esimesest juulist. See ei tohiks kellelegi üllatuseks olla, möönis Erm, ning oli nõutu, miks ettevõtjad on tõstatanud kaubavahetuse seiskumise probleemi.

Enne rakendamist toimus MTA-s süsteemide piloteerimine, millest said osa võtta kõik sooviavaldanud ettevõtted, mainis Erm, kuid avaldas kahetsust, et vähesed koolitust saanud firmad kasutavad täna olemasolevat võimalust. „Samuti sai tehtud teavitustööd - info veebilehel, kliendilehes, toimusid infopäevad, milles tutvustati uusi süsteeme ning seadusandluse muudatus,“ kirjeldas Erm ettevalmistustöid. Et Euroopa Komisjon andis ettevõtjatele aega üleminekuperioodiks, siis muutub manifestide esitamine elektrooniliseks  1. jaanuaril 2011, rääkis ta.

Selleks, et klientidele veelkord meelde tuletada, et manifestide esitamine muutub kohustuslikuks, plaanib MTA oktoobris üle Eesti korraldada uusi infopäevi ja edastada otsepostitusi.  Erm rõhutas, et infotehnoloogiliste äparduste taha ka esimesel jaanuaril kaubavahetus ei takerdu, kuna tegemist ei ole uue süsteemi käivitamisega. „Süsteemid on kasutamiseks juba ammu valmis, juba täna võivad kliendid elektrooniliselt tollile manifeste esitada ning soovitus klientidele on juba täna tollile manifeste elektrooniliselt esitama hakata ning tutvuda süsteemi kasutamise juhenditega, mis on kättesaadavad meie veebilehel,“ soovitas Erm.

Maksu- ja tolliamet tuletas meelde, et alates 1. jaanuarist 2011 lõpeb üleminekuperiood sisenemise ja väljumise ülddeklaratsioonide ning manifestide elektroonsele esitamisele. Sellest kuupäevast ei võta amet eelpool nimetatud dokumente enam paberkandjal või e-posti teel vastu ning ülddeklaratsioonide ja manifestide elektrooniline esitamine tolli infosüsteemidesse ICS (impordi kontrollisüsteem) ning ECS (ekspordi kontrollisüsteem) muutub kohustuslikuks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077