20. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubavahetus ähvardab esimesel jaanuaril seiskuda

Kuna 1. jaanuarist tuleb maksu- ja tolliametile tollidokumendid edastada ainult elektroonselt, võib see põhjustada infosüsteemide kaose ning seisata kaubavahetuse kolmandate riikidega.

A-Tolliagentuur OÜ juhatuse liige Marek Velling ütles kogemustele tuginedes, et üleminek täielikule elektroonsele tolliformaalsustele võib tuua seisakuid kaubavahetuses. „Praktika on näidanud, et iga uus asi seiskab kaubavahetuse, eriti Eesti tolli poolt,“ rääkis Velling.  Tema hinnangul on läbi mitmekümne aasta praktika näidanud, et kõik uued asjad ei toimi selliselt nagu nad võiksid toimida ning üleminek võtab kauem aega.

„Üks asi on see, et inimene on ikkagi seal vahel ja teiseks infosüsteem on ikkagi selline, mis ei tööta alati loodetud tasemel,“ põhjendas Velling. Ta tõi näite lähikuude tagusest ajast, kui maksu- ja tolliamet viis sisse järjekordseid uuendusi.  „Siis oli mitmeid tunde see süsteem maas ja polnud võimalik tollideklaratsioone teha. Võib sattuda sarnane olukord,“ nentis Velling.

Tema hinnangul puudutab elektroonsele süsteemile üleminek kõiki suuri transpordifimasid. Kahjuks ei osanud ta öelda, kui palju tänasel päeval neist uut elektroonset võimalust juba kasutab, kuna hetkel saab juba kasutada ka paraleelselt kahte versiooni.

Maksu- ja Tolliamet tuletab meelde, et alates 1. jaanuarist 2011 lõpeb üleminekuperiood sisenemise ja väljumise ülddeklaratsioonide ning manifestide elektroonsele esitamisele. Sellest kuupäevast ei võta Maksu- ja Tolliamet eelpool nimetatud dokumente enam paberkandjal või e-posti teel vastu ning ülddeklaratsioonide ja manifestide elektrooniline esitamine tolli infosüsteemidesse ICS ning ECS muutub kohustuslikuks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077