Autor: Rivo Sarapik • 15. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaguniäri müük toob Tudebergile 30 mln dividendi

Peamiselt reklaamiäris tegutsev ettevõtja Even Tudeberg väljus Hansapanga asutajatega eelmisel aastal tsisternvagunite rendiärist ja otsustas sel aastal võtta oma firmast Robalm ligi 29 miljonit krooni dividende.

"Müüsime eelmisel aastal raudteefirma Meta-EKS SP AS Vene Raudteele, täpsemalt 1550 vagunit. Tehing toimus seoses Eesti-Vene suhete raskendatud olukorraga," selgitas Tudeberg oma ettevõtte Robalm eelmise aasta ligi 29 miljoni krooni suurust puhaskasumit. Tehingult teenis ta 26 miljonit krooni tulu.

Sel aastal ettevõttest välja võtta plaanitud 28 miljoni krooni suurust dividenditulu kavatseb Tudeberg kasutada eraotstarbelisteks investeeringuteks. "Igal juhul kulutan selle raha Eestis," kinnitas ta.

Eelmisel aastal maksis Tudeberg endale dividende 8 miljonit krooni, millest suurema osa kasutas maja ehituseks.

Kuidas tasub hetkel ja lähitulevikus oma raha investeerida?

"Kätt südamele pannes, ei soovita ma kellelgi praeguses majanduslikus olukorras raha võõrasse ettevõttesse investeerida," lausus Tudeberg. Tema sõnul kõigub kogu maailmamajandus hetkel kurejalal, raha trükitakse tohutu kiirusega juurde ja otsitakse pidevalt uusi ärisid, millesse investeerida.

"Minu peamine küsimus olekski see, et kas keegi oskaks mulle soovitada sellist investeeringut, mille puhul saaksin hiljem tagasi oma raha ja teeniksin veel midagi peale ka. Kui kellegi käest nõu küsida, siis vastatakse, et sellistest ettevõtetest on küll kuuldud, kuid isiklik kogemus puudub," rääkis Tudeberg.

"Mina arvan, et täna tuleb investeerida elu tõelistesse väärtustesse – iseenda elamisse, kvaliteetsesse haridusse, tervisesse ja arengusse. Soovitan panna raha arvele seisma ja rahulikult järgi mõelda, millistesse väärtustesse tasub investeerida. Rahutu soovi asemel kiiresti rikkust kasvatada võiks pigem ise pingutada, et raha juurde teenida," soovitas Tudeberg.

Tudebergile kuulus umbes 10 protsendi suurune osalus tsisternvagunite rentimisega tegelenud firmas Meta-Eks SP. Selles äris olid tema äripartneriteks läbi valdusfirmade Hansapanga asutajad Jüri Mõis, Hannes Tamjärv, Toomas Sildmäe. Suurim aktsionär 48 protsendiga oli ehitus- ja kinnisvaraturul tegutsev AS MSI Grupp, mille omanikeks on Dmitri Mälson, Juri Jantšuk, Ljudmilla Kanape, Viktor Arhipov, Ain Sigus, Mati Ivask.

Hansapanga asutajad osustasid kütuseärisse siseneda 2001. aastal, mil loodi AS Meta Holdings SP. Selle ettevõtte omanikeks olid Hansapanga asutajatest Jüri Mõis, Hannes Tamjärv, Toomas Sildmäe, Olari Taal, lisaks veel reklaamiäris tegev Even Tudeberg ja Hansapanga asutajate hea tuttav Meelis Lao. Aasta hiljem asutati AS Meta-Eks SP, mis otsustas võtta Meta Holdingsilt üle juba alustatud tsisternvagunite äri. Lisaks kaasati siis ka ettevõtmisesse ka M.S.I. Grupp.

Meta-Eks SP suutis mõne aastaga soetada kokku 1550 tsisternvagunit. Ettevõtte suurimaks kliendiks Venemaal oli Lukoil Trans. Pärast pronksiööd ja Eesti-Vene suhete jahenemist hakkas Meta-Eks SP varasematel aastatel 650 miljoni krooni eest soetatud vaguniparki maha müüma ning eelmisel aastal müüdi maha ka ettevõtte aktsiad. Kuigi Meta-Eks SP aktsiate müügisummat pole asjaosalised avaldanud, võis see Äripäeva andmetel olla 217 miljonit krooni.

Meta-Eks SP uueks omanikuks sai Grandeo Holdings OÜ, mille omanike sekka kuulub Mart Toominga.

Mõis on Äripäeva vene keelsele nädalalehele Delovõje Vedomosti põhjendanud tsisternide müüki Venemaa riigiraudteega (RZD) tekkinud probleemidega.

Mis on mis? 2000. aastal loodud ettevõte, mille põhitegevuseks on investeerimistegevus.

OÜ Robalm

Ettevõtte ainuomanik ja juhataja on Even Tudeberg.Ettevõttel on neli tütarfirmat.- 60 protsendi suurune osalus OÜ Creative Media Service on täisteenust pakkuv meediaagentuur. 2009. aastal oli ettevõtte müügitulu 45 mln, puhaskasum 2,5 mln- 61 protsendi suurune osalus OÜ Esttbwa tegutseb kaubamärgi TBWA/Estonia all. Ettevõtte peamiseks tegevusalaks on reklaamialase täisteenuse pakkumine klientidele nii Eestis kui ka lähinaabrite juures. 2009. aastal oliettevõtte müügitulu 14,3 mln, puhaskasum 40 786 krooni.- 80% suurune osalus OÜ Tequila AD põhitegevuseks on üritusturundus ning müügi- ja promotsioonikampaaniate korraldamine. 2009. aastal oli ettevõtte müügitulu 5,5 mln ja puhaskasum 759 046 krooni- 45 protsendi suurune osalus OÜ Vitrio, mis pakub ehituse projektijuhtimise teenust, eelmisel aastal majandustegevust ei toimunud.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077